Ženské nohy v hlavní roli

Uherské Hradiště - Připomenout si dávnou tradici se rozhodli v Břestku na Uherskohradišťsku a ve Znojmě. Řeč je o šlapání zelí a šlapání vína. Dříve to byla běžná činnost, dnes už jen obdivovaná rarita. Zelí a víno se našlape a pak je nutná už jen trpělivost. Zelí i víno totiž potřebují několik týdnů až měsíců ke zrání, teprve potom nastane část nejočekávanější - ochutnávání.

Ženské nohy ve Znojmě šlapaly po bílé panenské odrůdě vína Pálava. Červené vinaři museli oželet, na krojích děvčat by zanechalo neodstranitelné stopy. Podmínkou pro šlapání byly jen čisté nohy a pokud možno nenalakované nehty. „Kdysi se tak lisovalo, než vznikly kládové lisy. Ve Španělsku nebo v Portugalsku se dodnes tak lisuje, takže u nás je to takový návrat k tradici v moderní podobě,“ říká majitel vinařství Pavel Vajčner.   

Šlapané víno nebude žádná podřadná jakost. Naopak, buď pozdní sběr, nebo dokonce výběr z hroznů. Ty totiž letos měly sluníčka tak akorát a tak se dvacítka dívek může těšit na příští vinobraní. Víno ochutnají jako první.

A nohy znovu v akci, tentokrát na nohy jediné čekalo 150 kilogramů poctivě nakrouhaného zelí. „Je fakt, že tetičky říkaly, že ten správný kvásek se dostává od nohou, ale já si myslím, že přece jen je lepší, když jsou ty nohy umyté,“ tvrdí trochu s nadsázkou majitel zelných hlávek Pavel Smělík.     

Výroba kysaného zelí je delikátní operací. Přesto je otázkou, na co se místní muži těší více, zda na zdravou delikatesu nebo na péči, kterou věnují dívčím nohám. Letos si ji pochvalovala Katka Stýskalová. „Na 10 kg zelí se dávají dvě deka kmínu, dvacet deka cibule a dvacet deka soli,“ prozrazuje Jana Stýskalová. „Myslela jsem, že to bude studenější, ale je to zatím docela příjemné,“ pochvaluje si šlapání Kateřina Stýskalová.  

Poprvé své kysané zelí ochutnají místní již letos na Mikuláše.