Propuštěným sklářům pomáhá kraj i soukromé firmy

Světlá nad Sázavou - Propuštěným sklářům ze Světlé nad Sázavou chce pomoci kraj i soukromé firmy. Na městském úřadě ve Světlé už funguje nová provizorní kancelář, kde sedí pracovník z úřadu práce a odborníci na sociálně-právní vztahy. Lidé se mohou zeptat téměř na všechno, od postupů v případě hmotné nouze po výši podpory v nezaměstnanosti.

Původně chtěli zaměstnanci úřadu práce nabízet lidem jen volná pracovní místa. Jenže pak pochopili, že musí suplovat i práci psychologů. „Někteří si přicházejí jenom popovídat a chtějí se ujistit, že to co dělají, si obhájí sami před sebou,“ řekl vedoucí zprostředkovatel úřadu práce Jiří Adam.

„Když máte dojíždět do Brodu nebo do Humpolce a máte za to 8 tisíc a tisíc dáte na benzín, tak si moc vybírat nemůžete,“ popisuje situaci Michal Boudník, který pracoval ve sklárnách deset let. Přesto zaměstnanci stále věří, že sklárny zachovají alespoň polovinu pracovních míst.

„S vedením holdingu nemáme vůbec žádné spojení. Všechno se dozvídáme z novin a televize,“ tvrdí místostarosta Josef Böhm. Ve sklárnách stále čekají na jmenování insolvenčního správce, není tedy ještě jasné, jestli lidé dostanou mzdu.

Ve čtvrtek 9. října se v místním kině uskuteční burza práce, na níž 40 zaměstnavatelů nejen z Vysočiny bude nabízet volná místa. Součástí bude i pracovně právní poradenství. Pomoc nabízí i kraj Vysočina, který je připraven proplatit cestovní náklady všem místním nezaměstnaným, kteří budou mít zájem dojíždět na rekvalifikační kurzy. Uvažuje i o úpravě dopravních linek pro lidi, kteří by našli práci a museli by do ní dojíždět.