Ve Věžnici na Havlíčkobrodsku mají školu se šesti žáky

Havlíčkobrodsko - Zítra začíná třicetidenní období zápisů do prvních tříd základních škol. Tři druháci, jeden třeťák a dvě žákyně čtvrté třídy - tak vypadá nejmenší možná malotřídka v obci Věžnice na Havlíčkobrodsku. Nová paní ředitelka, učitelka a někdy i školnice v jedné osobě vloni o prázdninách školu ve Věžnici prakticky zachránila před jistým koncem, když starostovi kývla na nabídku místa učitelky a přihlásila sem své dvě děti.

Starosta obce Josef Málek (KDU-ČSL) se nechal slyšet, že nejsložitější je dodržet zákon, který nedovoluje provoz školy s méně než šesti dětmi. Učitelka Markéta Findejsová si práci v malém kolektivu pochvaluje, s dětmi pracuje individuálně. Obec se 400 obyvateli si nechala na provoz malotřídky zpracovat peněžní studii.

Z ní jednoznačně vyplynulo, že zachováním i tak málo obsazené školy obec ušetří ročně asi 150 tisíc korun. Jak vysvětlil starosta, obec by například musela přispívat na dojíždění žáků do sousedních škol. Starosta i ředitelka jsou navíc přesvědčeni, že se děti v malotřídce učí lépe a rychleji. Snaží se o tom přesvědčit místní i přespolní na nejrůznějších akcích.

Reportáž a vstup Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Podobných škol s velmi malým počtem žáků na Vysočině mnoho. Například v Tasově již třetím rokem uplácejí rodiče, aby své děti umístili právě do místní školy. Na druhou stranu má po dlouhých letech poklesu počtu žáků dětí ve školách zase přibývat. Podle statistik má letos k zápisům do prvních tříd přijít celkem 5 300 dětí, což je o 500 dětí více než vloni.

Vydáno pod