Břeclaví koluje petice proti dalšímu nákupnímu centru uprostřed města

Břeclav - Šestice břeclavských zastupitelů rozeslala e-mailem petici proti stavbě dalších nákupních center uprostřed města. Vadí jim především plány na nový hobby market, který chce developer vybudovat poblíž zámku. V místě už ale nyní stojí tři supermarkety a každý den se u nich tvoří dopravní zácpy. Hlavní tah na Lednici, Valtice a Poštornou podle šestice zastupitelů víc dopravy nesnese. Hobby market sice ve městě vítají, ale raději na okraji města. V České republice loni připadlo na každého obyvatele 186 m2 nákupních ploch. V Evropě se tak řadíme lehce pod průměr.

„V prosinci 2008 vedení města navrhlo zastupitelstvu odsouhlasit, že na takzvané Zámecké louce lze vybudovat hobby market. Podle našeho názoru taková stavba do této lokality nepatří. Bohužel se mezi zastupiteli nepodařilo najít dostatek hlasů proti a návrh byl odsouhlasen. Možná proto, že k jeho předložení došlo na poslední chvíli a veřejně se o něm nijak nediskutovalo,“ vysvětlují v rozeslané zprávě zastupitelé. „Hobbymarket je zařízení, které bych sám osobně někde na území města Břeclavi viděl, ale rozhodně ne v této zóně,“ dodal břeclavský zastupitel Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Autoři petice žádají zastupitelstvo, aby své rozhodnutí znovu přehodnotilo. Podle radnice ale ještě není definitivně rozhodnuto. Hobbymarket by měl na takzvané Zámecké louce vyrůst pouze v případě, že developer městu levně prodá pozemky pod nynějším autokempem, kde chce město vytvořit lesopark. Pokud tedy investor nezaručí, že město pozemky dostane za přijatelnou cenu, je podle tajemníka břeclavské radnice Dalibora Neděly téměř jisté, že se žádný hobby market stavět nebude.

Podle šestice zastupitelů by mohl obchod stát například na okraji města vedle Teska, kde bude i lépe dostupný pro mimobřeclavské zákazníky. „Zastaví se hned na kraji města a tam je těch dopravních možností mnohem více,“ uvedl břeclavský zastupitel Richard Zemánek (KDU-ČSL). V nejbližších dnech se proto chtějí sejít a zhodnotit, jak úspěšná jejich snaha je. Výsledky plánují předložit na únorovém jednání zastupitelstva.