Obyvatelé jihlavských pečovatelských domů protestují proti zvyšování nájmů

Jihlava - Obyvatelé bytů v domech s pečovatelskou službou v Jihlavě protestují proti skokovému zvýšení nájmů. Za metr čtvereční musí v novém roce zaplatit skoro dvojnásobek. Nespokojení nájemníci argumentují tím, že v jiných městech lidé v obdobných domech platí polovinu.

Ještě v prosinci platili obyvatelé jihlavských domů s pečovatelskou službou za každý čtvereční metr pronajímané podlahové plochy 18 korun. V lednu už budou muset sáhnout o poznání hlouběji do peněženky. Město jim nájem pro rok 2009 zvýšilo na 33 korun.

Nespokojení obyvatelé už podepsali petici a stížnost poslali dokonce i veřejnému ochránci práv. „Nájemníci to berou špatně, cítí se poškození,“ přiznává jedna z pečovatelek.

Město se ale brání. „Nechali jsme si udělat i právní rozbor a z něj vyplývá, že jsme v ničem neporušili zákon,“ tvrdí Jiří Benáček z odboru správy realit jihlavského magistrátu. Letošní skokový růst je podle něj dán tím, že v několika uplynulých letech se nájem v pečovatelských domech na rozdíl od tržních i ostatních regulovaných nájmů nezvýšil ani o korunu.

V nedalekém Havlíčkově Brodě platí obyvatelé podobných zařízení zatím 16 korun za metr čtvereční. Podle výkladu ministerstva pro místní rozvoj ho stávajícím nájemníkům zvyšovat nesmějí. Byty v domech, ať už s pečovatelskou službou nebo v obyčejných nájemních domech, které byly stavěny se státní dotací, jsou vyjmuty z účinnosti deregulačního zákona. Noví nájemníci, kteří v Havlíčkově Brodě uzavřou smlouvu po letošním prvním květnu, už však zaplatí 35 korun.

Vydáno pod