Vlakové nádraží ve Žďáru nad Sázavou hlídá bezpečnostní agentura

Žďár nad Sázavou - Vlakové nádraží Českých drah ve Žďáru nad Sázavou začala v polovině ledna hlídat soukromá bezpečnostní agentura. Vedení železnice se k tomuto ojedinělému kroku rozhodlo kvůli problémům s bezdomovci, kteří žďárskou stanici pustošili. Laciné víno, vydrolený tabák z nedopalků, špína, zápach a vulgární urážky na adresu štábu ČT - to vše provázelo partičku bezdomovců v nádražní hale i během úterního poledne.

Jeden z bezdomovců je údajně bývalý policista, nyní v invalidním důchodu. Postěžoval si, že po zavedení bezpečnostní agentury už se mu na nádraží nežije moc dobře. Přednosta železniční stanice Žďár nad Sázavou Jiří Sysel se nechal slyšet, že po angažování bezpečnostní agentury se stav rapidně zlepšil.

České dráhy jednají také se stánkaři v nádražní hale o tom, zda by bylo možné omezit prodej vína a tvrdého alkoholu. Starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta (ODS) informoval, že k omezení prodeje alkoholu došlo už ve dvou stáncích před budovou nádraží, které stojí na pozemcích města. Pivo tam lze koupit jen desetistupňové.

Na celé jižní Moravě a v kraji Vysočina jsou Žďár nad Sázavou a Brno-Královo pole jediná nádraží, kde ČD angažovaly bezpečnostní agenturu. Ta ovšem vyjde na desítky tisíc korun měsíčně. V jiných městech si proto musí umět poradit s podobnými problémy policie.