Zámeckou galerii vsetínského muzea zkrášlil patchwork

Vsetín - Zámeckou galerii vsetínského muzea zdobí textilní obrazy vytvořené pomocí patchworku - sešívání dílků různobarevných látek. Mezi více než 50 exponáty se objevují krajinářské výjevy, rostlinné a figurální motivy, ale také díla zhotovená podle původní umělecké předlohy v podobě klasických obrazů. Jak sdělila kurátorka výstavy Olga Mehešová, expozice nazvaná Od užitku k umění bude otevřena až do 26. dubna.

Klasický patchwork připomíná textilní mozaiku sešitou z kousků látek geometrického tvaru. Přes svou tvarovou jednoduchost a opakující se základní motiv připouští mnoho variant. K patchworku patří i takzvaný quilting. Quiltování neboli prošívání se používá ke zpevnění patchworkového výrobku a má i zdobnou funkci. Prošitím patchworku se zateplovacím materiálem a podšívkou pak vzniká konečný výrobek - quilt.

Na vsetínské výstavě je k vidění tradiční užitý patchwork i umělecký quilt. „Jedná se vesměs o díla vzniklá podle autorských návrhů Jitky Chumchalové, Jany Kvapilové a Petry Oklešťkové,“ řekla Mehešová. Dodala, že vystavující autorky spolupracují s firmou, která vydává časopis Švadlenka. Vzory, bloky, šablony a návody, publikované v tomto časopise, se na výstavě uplatňují jako doprovodný obrazový materiál prezentovaných prací.

Pojem patchwork pochází z angličtiny a znamená v překladu doslova látání nebo také dílo ze záplat. Je to technika s historií dlouhou tisíce let, známá byla už ve starověkém Egyptě a v různých obdobách se uplatnila téměř ve všech světových kulturách. Patchwork se těšil největší oblibě v anglicky mluvících zemích. V Americe mohl navázat na tradici domorodých kmenů, například indiáni z kmene Seminola z Floridy zdobili své oblečení vzory v pruzích.

Vydáno pod