Sinice se podepisují na kvalitě vody i letos

Jihlavsko - Prázdniny sotva začaly a už jsou tu první zákazy koupání kvůli kvalitě vody. Zatím platí na přírodních koupalištích v Plumlovské přehradě na Prostějovsku a v rybníku Peklo v Polné na Jihlavsku. Rybník byl nákladně odbahněn a město investovalo další miliony do vybavení pláže. Místní čekali, že by se plovárně mohla vrátit její prvorepubliková sláva. Zatím ale všem plánům udělaly čáru přes rozpočet přemnožené sinice.

Jiří Kos z Krajské hygienické stanice Jihlava upozorňuje na fakt, že při zvýšení teploty se bude kvalita vody velmi výrazně měnit. V Pekle platí zákaz koupání už od začátku června, minulý týden se k tomuto rybníku na Jihlavsku přidala ještě Plumlovská přehrada na Prostějovsku. Po oteplení se čeká zhoršení v mnoha dalších přírodních koupalištích.

Odborníci doporučují nařízení hygieniků nepodceňovat. Sinice totiž produkují jedy, které mohou vážně poškodit například játra. Jiří Kos dodává, že hrozí i alergické reakce. Pracovníci státního zdravotního ústavu v pravidelných 14denních intervalech kontrolují kvalitu nejvyhledávanějších vodních ploch.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V pondělí se na Jihlavsku zaměřili například na rekreační oblasti Pávov nebo Okrouhlík a konstatovali, že voda se tu dál zhoršuje. Nejaktuálnější výsledky měření vhodnosti vodních ploch ke koupání budou zveřejněny na webu krajské hygienické stanice do konce tohoto týdne.

Vydáno pod