Slavkovský zámek se konečně zbaví vlhkosti

Brno - Už dvacet let trápí po každém dešti podzemní patra barokního zámku ve Slavkově u Brna kvůli špatné izolaci nádvoří vlhkost, plíseň a voda. Na větší sucho se ale už brzy můžou těšit návštěvníci i vedení zámku. Konečně se totiž začalo se stavbou nové izolace. Zdi nádvoří zámku navíc dostanou i nový kabát.

Mokré a plesnivé zdi i stropy, vitríny stojící ve vodě a bahně. Takový pohled se už dvacet let naskýtá každému, kdo se po dešti dostane do podzemních pater slavkovského barokního skvostu. Do podzemí totiž prosakují kvůli špatné izolaci nádvoří vybudované v 90. letech voda a vlhkost, které narušují statiku budov. „Za bouřky a za deště často nevím, jestli tady neteče potok. Prakticky celá zeď je mokrá,“ ukazuje zástupce ředitele slavkovského zámku Jiří Blažek.

Podzemní patra a tím i celou národní kulturní památku ale zachrání izolace samotného srdce zámku - tři sta let starého nádvoří. Na rekonstrukci dělníci pracují právě v těchto dnech. „To vlhko nás trápilo v podstatě posledních dvacet let a rekonstrukce nádvoří by měla přispět k tomu, že tady sice nebude úplné sucho, ale rozhodně tady nebude takový stav, jako je teď,“ říká Jiří Blažek.

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Kromě nové izolace ale čekají nádvoří i další změny. Jako den a noc totiž vypadají i zdi zámku. Ty zašlé se už brzy znovu zalesknou díky nové fasádě. „Fasáda by měla být hotová v půlce října a podloubí, které je vlastně pod fasádním lešením, bude asi na konci října,“ odhaduje termín dokončení stavbyvedoucí Hynek Miroš.   

Opravy zámeckého nádvoří budou stát čtyřicet milionů korun. Většina peněz přišla z fondu Evropské unie. Návštěvníci se ale nemusí bát, že by kvůli probíhajícím opravám o něco přišli. „Pro návštěvníky to kromě toho, že se fyzicky nedostanou na nádvoří, neznamená žádné omezení. Provoz zámku je naprosto běžný,“ ujišťuje ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.  

V novém kabátě se tak nádvoří zámku představí návštěvníkům v červnu 2010 u příležitosti závěrečného představení Concertus Moravie.