Celníci v Hatích zabavili zboží za desítky milionů

Hatě (Znojemsko) – Jihomoravští celníci zabavili v Hatích na Znojemsku padělky za desítky milionů. Při kontrole v tamních tržnicích našli kromě falešného oblečení a bot také zábavní pyrotechniku čtvrté třídy, kterou není dovoleno tímto způsobem prodávat. Přibližně stovka celníků začala zátah již včera ráno a tržnici nedaleko hranic kontrolovala celou nedělní noc. Jedná se již o druhou velkou akci v posledních měsících. V červnu zde bylo zabaveno zboží za 27 milionů

Minimálně 250 pytlů naplnili celníci padělaným zbožím. V rukou pracovníků celní správy tak skončily kabelky luxusních značek jako Luis Vuiton nebo Dolce & Gabbana, značkové boty, oblečení, parfémy, hodinky a padělané DVD nosiče.

Zátah uzavřel všechny tři tržnice v Hatích a také okolní parkoviště, kde celníci kontrolovali auta. Našli ale nejen falešné zboží za desítky milionů korun. „Mimo jiné jsme zde zjistili také skladování pyrotechniky 4. třídy nebezpečnosti,“ uvedla mluvčí Celního ředitelství v Brně Lada Temňáková. Na prodej takového zboží je nutné povolení báňského úřadu, ale ten trhovci neměli.

Zátah celníků v Hatích (zdroj: ČT24)

Trhovci nemohli nic odnést

Celníci tržnici obsadili již v šest hodin ráno, kde jsou prostory ještě zamčené. Podle Temňákové však jednali na základě trestního příkazu a se souhlasem státního zástupce. Mohli tak stánky i další prostory otevřít. Vyhnuli se také tomu, že by trhovci zboží začali narychlo odnášet. Celníci jim při kontrole přišli i na utajené skladovací prostory. Sami vietnamští prodejci postávali kolem tržiště za páskou.

Tržnice v Hatích na Znojemsku patří k největším na Moravě. Leží v bezprostřední blízkosti někdejšího česko-rakouského hraničního přechodu Hatě-Klein Haugsdorf. Za levnými nákupy do nich míří hlavně Rakušané.

Celníci na místě velké množství padělků našli už při červnové kontrole. Tehdy zabavili 17 000 kusů nejrůznějšího zboží v hodnotě originálu 27 milionů korun. Kontrola celníků na tržnicích v Hatích bude pokračovat celou noc. Po vyčíslení škod je nad všemi areály plánován stálý dohled celní správy.

Celník zabavuje padělané zboží
Zdroj: ČT24