Stovka zvířat musí opustit objekt nemocnice

Třebíč – Dříve sloužila k terapii a k laboratorním účelům. Dne musí nemocnici opustit. Řeč je o zvířatech, která již po desetiletí žijí v areálu třebíčské nemocnice. Teď odtud musí definitivně zmizet. Kraj Vysočina totiž po dlouhém úsilí uspěl se žalobou na soudní vyklizení objektu. Do poloviny října tak musí asi stovka nejrůznějších zvířat nemocnici opustit.

Místní tomu říkají zoo v nemocnici. Žijí tu ovce, kozy, koně, ale také exotické lamy, daňci, pštrosi nebo pávi. Dávno už neslouží laboratorním či terapeutickým účelům, jako když v roce 1943 zvířetník zakládali. Podle vedení nemocnice naopak zvířata dlouhodobě obtěžují pacienty. „Především v letních měsících se ze zookoutku šíří zápach, hmyz a hluk,“ tvrdí náměstek třebíčské nemocnice František Kalina. „Něco takového do nemocnice prostě nepatří a to z hlediska epidemiologického nebo hygienického,“ dodává krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Zvířetník obhospodařuje občanské sdružení Zoo Kontakt Rebeka. Spory s ním vede nemocnice už přes tři roky. Zřizovateli došla trpělivost a teď uspěl se žalobou na soudní vyklizení pozemků i objektů. Konečný termín pro vyklizení zookoutku v areálu třebíčské nemocnice je soudem stanoven na 15. října. Předseda sdružení Miloslav Sláma zatím neví, jestli se mu do té doby podaří všechna zvířata umístit jinam. „Několik jednotlivců mi volalo, že si vezmou nějaké konkrétní dané zvíře. Kolik jich ale tady zbude k 15. říjnu, to vám neřeknu,“ uvádí Miloslav Sláma.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zoo Kontakt Rebeka odmítá, že by zvířata byla pro pacienty nebezpečná, naopak sloužila k terapiím nebo ekologické výchově mládeže. Jestli bude v činnosti pokračovat, zatím neví. Také město Třebíč totiž dalo zvířetníku okamžitou výpověď z pronájmu sousední zahrady.

Vydáno pod