Přibyslavice: Někteří majitelé pozemků jsou proti cyklostezce

Přibyslavice - Největší cyklostezka na Vysočině se staví proti vůli některých vlastníků pozemků. Ačkoli s cyklotrasou nesouhlasí, na jejich pozemcích se už bagrovalo a stále se počítá s tím, že přes ně cyklisté budou jezdit. Vybudování stezky spojující Jihlavu, Třebíč a rakouský Raabs přijde na skoro 170 milionů korun a bude k dispozici nejen pro cyklisty, ale i pro bruslaře. Stavba je spolufinancována z evropských fondů.

Majitelé pozemků v Přibyslavicích ale stezku na svých pozemcích nechtějí. „Opravdu nám to připomíná staré dobré zašlé časy před čtyřiceti lety, kdy se opravdu s vlastníky nejednalo a všechno bylo všech,“ říká dcera majitelů Hana Franková. Cyklostezka má narušit i pozemky Dvořákových, kteří ji také nechtějí. Jenže z jedné strany je skála a z druhé řeka, takže moc variant není. Investor s průjezdem přes pozemky počítá, a dokonce už staví most, po kterém sem cyklisté dojedou.

Majitelé už oslovili právníky a také dali podnět ministerstvu životního prostředí i ombudsmanovi. Podle manažerky projektu Zdeňky Švaříčkové ale práva majitelů stavbou stezky dotčena nebudou.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Investor i provádějící stavební firma uznali, že nepovolené bagrování byla chyba, za kterou se omluví a slíbili cestu uvést do původního stavu. Přes nesouhlas majitelů ale trvají na tom, že se cyklisté přes soukromý les a louku stejně dostanou, protože se jedná o značenou turistickou trasu, kde lidé už stejně chodí.