Starosta zadlužil Blatnici 9 miliony, trest ho nečeká

Blatnice pod Sv. Antonínkem - Potrestání blatnického starosty Josefa Vavříka za devítimilionové zadlužení města se nekoná. Zastupitelstvo totiž rozhodlo, že exekuci na obec odvrátí další úvěrem. Takový krok ale znamená kolaps všech finančních plánů na příští rok, Blatnice se totiž nezmůže na nic jiného než na splácení úvěrů. Při hlasování zastupitelstva o potrestání starosty desetiprocentní srážkou ze mzdy nejprve členové návrh odhlasovali, poté bylo ale rozhodnutí zrušeno kvůli špatnému spočítání hlasů.

Starosta Josef Vavřík nezaplatil stavební firmě faktury za „vícenáklady“ při stavbě obecních bytů. „Ty faktury za 4,8 milionu ležely u mě na stole, beru to jako svoji chybu,“ uvedl při jednání zastupitelstva Vavřík. Záchranný úvěr starosta následně nevyjednal, výsledkem čehož je obstavený obecní majetek, již tak vysoký dluh obce ještě zvyšují poplatky. Soud požaduje uhrazení dluhu do 10. prosince, v opačném případě hrozí obci exekuce.

Aktuální součet všech dluhů dvoutisícové vesnice činí 25 milionů. Nezbytností v dané situaci se jeví již jen drastické škrty v rozpočtu. Šetřit se má třeba na veřejném osvětlení, blatnické kultuře či na propagaci vyhlášené vinařské obce.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Zastupitel Jan Bachan navrhl za starostovo jednání trest desetiprocentní srážky z platu po celé volební období. Nejdříve to vypadalo, že návrh byl schválen i dalšími členy, pak se ale zjistilo, že hlasy nebyly dobře spočítány. To už ale bylo po zastupitelstvu a další hlasování se již nekonalo. „My nikdo nemáme na to, abychom ho zastoupili,“ uvedl opoziční zastupitel Vojtěch Cícha. Starosta Blatnice má na vyjednání úvěru necelé 3 týdny.

Škrty v rozpočtu
Zdroj: ČT24