Česká televize si vychovává Ptáčata

Brno – Cílem projektu České televize Ptáčata je přiblížit dětem práci ve zpravodajství a ukázat jim reálný pohled na jejich možné budoucí povolání. Štáb ČT bude s žáky brněnské základní školy Merhautova natáčet rok a celý projekt zachytí v cyklu dokumentů. Možná budoucí redaktoři, kameramani nebo moderátoři České televize natáčejí události kolem sebe, učí se dělat rozhovory a mluvit před kamerou.

Zatím jim nic z dovedností spojených s televizní profesí nedělá problém. „Už první pokusy jsou nadějné, a dokonce štáb tvrdí, že netočíme film o dětech, ale že točíme film o filmu. Jinými slovy, že děti ten film natočí samy,“ pochvaluje si spolupráci s žáky ze ZŠ Merhautova režisér a šéf projektu Ptáčata.

Vyzbrojeny kamerami vyrazily děti i do skutečného zpravodajského světa. V redakci České televize se pohybovaly a chovaly jako ryby ve vodě. Natáčely například rozhovor s moderátorkou Marcelou Augustovou. „Ptáčata jsou pro ně úžasnou inspirací a motivací. Pracují, zdokonalují se, a to i v učení,“ vítá projekt učitelka Jarmila Zobáčová.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Sérii dokumentů o mladých reportérech bude Česká televize vysílat příští rok na podzim.