Ministerstvo odkoupilo pozemky pro památník romským obětem v Hodoníně u Kunštátu

Hodonín u Kunštátu - Místo, kde během druhé světové války stával romský sběrný tábor, se má příští rok za 70 milionů korun proměnit v památník holocaustu a školicí středisko. Po letech marných snah o odkoupení dnes ministryně školství Kopicová podepsala smlouvu o koupi areálu za 20 milionů korun. Vyjednávání se současnou majitelkou Alenou Vojtovou zahájil letos na jaře ministr pro lidská práva Michael Kocáb, převod ale zdrželo právě ministerstvo školství, které čekalo, až bude mít z ministerstva financí potvrzené, že všechny peníze potřebné na odkoupení Žalova a jeho přestavbu skutečně dostane.

Za druhé světové války zemřely v Žalově dvě stovky Romů, další více než tisícovku odvezly transporty do Osvětimi. 67 let starou tragédii dnes připomíná už jen kříž v lese, na místě bývalého tábora stojí rekreační středisko. Původní romský tábor  připomíná poslední stojící barák, který slouží jako restaurace. Právě ten má jako jediný zůstat stát i v novém pietním areálu, všechno ostatní přijde zbourat.

Současní majitelé střediska, které v místech původního tábora stojí, se už prodeje nemohli dočkat. Jednali o něm několik let a hostů postupně ubývalo. „Středisko bylo odepsané, protože to trvalo dva roky,“ říká majitelka Alena Vojtová. Na místě rekreačního střediska Žalov má teď vyrůst nové vzdělávací centrum věnované holocaustu Romů. Provozovat ho bude brněnské Muzeum romské kultury.