Pošty zažívají předvánoční nápor

Zlín – Mezi provozy, kde je před Vánocemi velký nápor, patří pošty. Balíků doručují zhruba dvakrát více než obvykle, a tak došlo i na mimořádné sobotní směny. Třeba ve Zlíně se dnes navzdory mrazu zapotilo všech třicet tamních doručovatelů. Plán na dnešek tedy měli následující – převzít svůj dnešní příděl balíků, naložit je do auta (ne nahodile, ale logicky podle naplánované trasy) a pak honem za jejich nedočkavými adresáty.

Rajónem doručovatelky Šárky Lechnerové je největší zlínské sídliště Jižní Svahy. Za jedinou směnu po něm najezdí a nachodí řádově desítky kilometrů. Na poště pracovala 30 let také její maminka. Ovšem balíky doručuje i její sestra se synem. Nebýt poštovní doručovatelkou, měla by teď úplně jiné, předvánoční starosti.

Pošty zažívají předvánoční příval zásilek, které k nim chrlí například největší moravské třídicí centrum v Brně. „Denně se zde zpracovává kolem 1,3 milionu listovních zásilek a kolem šedesáti tisíc balíků,“ říká ředitel regionu Jižní Morava Jaroslav Navrátil.

Reportáž Luboše Dostála a Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Oproti běžnému průměru jde přibližně o dvojnásobek. Ve srovnání s loňskými svátky je to však zhruba stejně. Počet posílaných vánočních dárků krize nesnížila. Vzrostla totiž obliba internetového obchodu, který se bez pošty neobejde.