Brněnští radní chtějí odstranit srp a kladivo z pomníku padlých

Brno - Srp a kladivo - znaky, které jsou dnes na stovkách pomníků padlých rudoarmějců z druhé světové války - z jednoho památníku pravděpodobně zmizí. Rozhodla o tom brněnská městská rada. Dala tak za pravdu letité snaze místostarosty městské části Brno-Královo Pole René Pelána, který znaky několikrát demonstrativně z památníku odstranil. Na místě srpu a kladiva má být do budoucna jmenný seznam obětí a jiný znak Rudé armády, který za druhé světové války používala. Vše musí schválit památkáři. Navíc se radní rozhodli zjistit přesné místo, kde jsou padlí ruští vojáci pohřbeni.

„Rada města Brna ukládá Martinu Vaněčkovi, vedoucímu odboru životního prostředí, připravit návrh úpravy kulturní památky. Za tímto účelem zvýšení piety a vážnosti je nutné, aby byla na pomníku uvedena jména pohřbených válečných oběti a byla použita taková symbolika Rudé armády, která neobsahuje znaky srpnu a kladiva,“ uvádí usnesení městských radních z dnešního jednání zastupitelstva. Členové pracovní skupiny, která se problémy památníku zabývá, musí tento návrh projednat bezpodmínečně projednat a dát jej městské radě do poloviny března ke schválení.

Ani to však nestačí. Radní nechají udělat georadarový průzkum, z něhož se zjistí přesné místo, kde válečné oběti leží. O přesném místě jejich odpočinku pak musí primátor Roman Onderka informovat jak ministerstvo zahraničí, tak generální konzulát Ruské federace v Brně. Místostarosta městské části Královo Pole i tak považuje celé rozhodnutí města za své vítězství. „Jsem rád, že to tak dopadlo,“ prohlásil.

Ředitel Národního památkového ústavu v Brně (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo kultury trvá na tom, že i nadále má památník zůstat kulturní památkou. Je otázkou jak se k tomuto našemu návrhu vyjádří památkáři, ale i ministerstvo kultury a ministerstvo obrany,“ uvedl Martin Ander (SZ), náměstek brněnského primátora. Pochybnosti přitom nemá ředitel brněnského památkového ústavu petr Kroupa. „Z památkového hlediska to jsou detaily.“

Georadarový průzkum město zaplatí z vlastní kapsy. A jeho důvody? Podle některých dohadů prý vojáci pod památníkem vůbec pohřbeni nejsou a leží prý v parku za pomníkem. „V minulosti se vyskytovala řada stížností na to, že na místě válečného hrobu venčí psy, hrají petanque chceme zajistit aby to místo bylo přesně určeno a bylo pak důstojné,“ dodal Ander.
I kdyby průzkum odhalil ostatky vojáků na jiném místě, zůstane památník podle rady nadále oficiálním pietním místem.