Majitelé firmy EDBUSY podle obžaloby okradli deset tisíc lidí

Brno - Případ jednoho z největších finančních podvodů poslední doby, za kterým stojí podle policie společnost Edbusy, jde k soudu. Podle žaloby její majitelé od lidí vylákali pod příslibem zprostředkování velice výhodných úvěrů přes půl miliardy korun. A neokrádali důvěřivce jen v Česku, ale také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Celkem deset tisíc lidí. Teď jsou oba společníci ve vazbě, a pokud je soud uzná vinnými, půjdou do vězení. Pro okradené klienty to však nemusí znamenat vítězství. Bojí se, že své peníze už nikdy neuvidí.

Oba - devětadvacetiletý a osmatřicetiletý muž - jsou obviněni z podvodu a nedovoleného podnikání. Peníze měli zpronevěřit, když vytvořili a provozovali podnikatelský systém EDBUSY (Education Business System), který byl zaměřený na zprostředkování finančních produktů s názvem Schopná půjčka a Rentiér-PIL. Nabízela přitom výhodné úvěry od sta tisíc do jednoho milionu korun.

Vše probíhalo za zavřenými dveřmi velkých sálů, kam si své potenciální klienty lidé z firmy EDBUSY vozili. Nejdříve od zájemců vybrali vstupenku do členského klubu v podobě tří a půl tisíce korun, pak přišla na řadu vratná záloha - devět a půl tisíce. Tuto svoji živnost, při které z lidí vylákali 557 milionů, provozovali necelé dva roky. Podle svědků byli prý přesvědčiví obchodníci. Perfektním oděvem a solidním vystupováním lákali peníze ze stále většího počtu laiků. Mezi nimi dostali i pana Josefa Zdráhala. „Já jsem do toho šel s celou rodinou a vložil čtyři sta tisíc. Byl jsem důvěřivý,“ vypráví dnes Zdráhal, který by se rád se svými penězi ještě někdy setkal. Trochu by mu mohli pomoci policisté, kteří část peněz zajistili, po zbytku se ale slehla zem. Podle Josefa Zdráhala, který založil s dalšími poškozenými občanské sdružení v čele s advokátem, peníze skončili na Seychelách a v Belize.

Josef Zdráhal, okradený klient firmy Edbusy (zdroj: ČT24)

Oba majitelé brněnské společnosti Edbusy jsou od loňska ve vazbě. A podle Michala Galáta z Vrchního státního zastupitelství Olomouc se sídlem v Brně jim hrozí až deset let vězení. „Stále se ještě hlásí další poškození klienti,“ dodal Zdráhal.

Vydáno pod