Jihomoravský kraj mění zdravotnické poplatky

Pacienty na jižní Moravě čeká další změna. Vedení Jihomoravského kraje pověřilo radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého (ČSSD), aby připravil varianty, jak od 1. března vyhovět požadavkům ministerstva vnitra a poplatky v krajských nemocnicích vybírat v souladu se zákonem. Podle ministerstva totiž současný systém odporuje legislativě. Kraj ale nechce jít cestou Plzeňského kraje, kde si lidé musí o vrácení poplatků žádat krajský úřad. „Pokud půjdeme na to, aby lidé zaplatili poplatek, tak chceme, aby okamžitě také dostali ten poplatek zpátky,“ řekl hejtman za ČSSD Michal Hašek.

Ministerstvu vnitra vadí, že pacienti v Jihomoravském kraji fyzicky poplatek nezaplatí, ale uhradí ho kraj. Od března proto budou muset lidé v krajských nemocnicích sáhnout do peněženky, ovšem obratem dostanou peníze zpět. Vedení krajského úřadu dokonce uvažuje o vytvoření nových pracovních míst pro „výběrčí poplatků“. Detailní plán má radní Oldřich Ryšavý připravit nejpozději do 25. února.

Jihomoravské pacienty čeká změna v krajských lékárnách

Jihomoravský hejtman ke změnám poplatků (zdroj: ČT24)

Třicetikorunový poplatek za recept tam lidé nebudou dostávat zpět formou daru, ale slevy. Nebudou tak muset vyplňovat darovací smlouvu. „Podobný systém využívají například velké lékárenské řetězce,“ vysvětlil hejtman Hašek. Slevy se budou týkat krajských lékáren v Ivančicích, Hodoníně, Vyškově a Znojmě.

V praxi to bude znamenat, že zákazníkovi bude naúčtován jak regulační poplatek za recept, tak i doplatky za léky. Před placením mu lékárník nabídne slevu jako dar od Jihomoravského kraje.