Ryby by pod zamrzlou hladinou bez pomoci nepřežily

Pohořelice - Mrazy nepřidávají práci jen silničářům. S nízkými teplotami bojují na jižní Moravě i rybáři - ti dnes opět vyrazili prosekávat led na rybnících. Zamrzlá vodní hladina totiž představuje pro ryby smrtelné nebezpečí, protože led zabraňuje přístupu vzduchu a tím i životadárného kyslíku pod vodní hladinua zároveň brání v unikání plynů vznikajících přirozenými procesy ve vodě. Sníh pokrývající rybník navíc zatemňuje vodu, což ryby stresuje.

Nejvíce práce mají v těchto dnech rybáři z největšího jihomoravského rybníkářství v Pohořelicích. Společnost hospodaří na 120 rybnících na Břeclavsku, Znojemsku, Vyškovsku, Brněnsku a Blanensku, což je celkem přes 1600 hektarů. Přes zimu rybáři uchovávají ryby asi v 80 z nich. Na okysličování vody rybáři pracují už desátý den. Dnes prosekávali led na rybnících ve Velkém dvoře a v Šumicích.

Na vysekání díry do ledu rybáři nepoužívají sekery jako v minulosti, ale speciální pilu na led. V případě, že je kyslíku v rybníce málo, pomůžou ještě areátory nebo plovoucí větrníky, které vytrvale čeří hladinu. Podle předpovědi meteorologů mráz potrvá nejméně do půlky února, rybáři tak budou s ledem bojovat ještě několik týdnů.

Zootechnik Vladimír Chytka hovoří o problémech se zamrzáním rybníků (zdroj: ČT24)