Jihomoravský kraj zavádí stipendia pro učně. Mají zvýšit zájem o řemeslo

Jižní Morava, Hodonín - Vyučit se řemeslu, o které je zájem a ještě za to dostat zaplaceno? To je plán Jihomoravského kraje na příští školní rok. Chtějí pomocí stipendií oživit učňovské obory a zvýšit tak zájem žáků základních škol o práci zedníků, klepířů, elektrikářů či tesařů. Důvod je zřejmý. Kvalifikovaní řemeslníci na trhu práce chybí a potřebná řemesla zanikají. Cestou, jak tento fakt zvrátit, je podpora učňů. Jestli tato politika, která vyjde krajskou kasu na pět milionů ročně, zabere, bude jasné po jarních příjímacích zkouškách. Zkušenosti z jiných míst Česka ale říkají: vliv na počty přihlášených to rozhodně mělo. Znamená to ale zároveň, že kvalifikovaných řemeslníků přibude? To zůstává otázkou.

Na účební obory se žáci příliš nehrnou. Jde o trend, který trápí české řemeslo nejméně deset let a tak hledají odpovědní krajští radní, kteří mají školství na starost, řešení. Jihomoravský kraj se poučil u jiných regionálních reprezentací a podobně jako Zlínský, Hradecký či Ústecký kraj, chtějí dosáhnout obratu. Pomocí stipendií pro učně. Jihomoravskou kasu přijdou tyto „dotace“ do budoucích kvalifikovaných řemeslníků na pět milonů ročně. Dostane je sedmnáct škol, kde se učí zedničině či tesařině a nebo z nich mají vyjít budoucí nástrojaři nebo elektrikáři.

„Stipendia budou vyplácena ve výši 1500, 2000 a 2500 korun, po jednotlivých ročnících a ředitelé vydají stipendijní řády,“ uvedl Jiří Janda, radní pro školství Jihomoravského kraje. A nedostanou je pouze nejleší žáci. Finanční bonus získají i „trojkaři“. Hodonínská střední integrovaná škola bude stipendia udělovat na třech oborech žákům s průměrem známek pod 2,85.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Stipendia mají zachránit zkomírající řemesla

„Jsou to obory, které jsou pro ekonomiku nezbytně nutné. Kvalifikovaní zedníci prostě nejsou a jsou stále velmi žádaní. Jenže děti o tento obor nemají zájem,“ vysvětlil Jiří Pliska, zástupce ředitele Střední integrované školy Hodonín. Nečekané odměny za své výsledky se tak zřejmě už letos dočká i tesařský učeň Martin Veselý. „No jo, je to určitě dobré a přiláká to nějaký nový studenty,“ míní. 

Jak moc ovlivní možnost získaní stipendium nové učně v jejich volbě oboru, ukáže čas. Ve Zlínském kraji, kde zavedli stipendia už v roce 2008, se na účební obory skutečně přihlásilo dvojnásobný počet žáků. Zatímco v roce 2007 bylo přihlášek ke studiu stavebních oborů jako je tesař či zedník na šesti krajských školách 89, o rok později jich ředitelé škol přijali 161. U pěti dotovaných strojírenských oborů stoupl zájem na deseti školách také téměř dvojnásobně. Ze 129 přihlášek v roce 2007 na 212 podaných žádostí o rok později. „Bezpochyby mělo na tuto změnu vliv zavedení stipendií,“ prohlásil tehdy náměstek hejtmana pro školství Josef Slovák.

Jak se ale ke krajskému záměru staví ti, kterých se to týká? Hodonínští deváťáci na peníze příliš nehledí. „Peníze nejsou všechno,“ odpověděl jeden. „Důležité je, aby mě to bavilo,“ prohlásil zase jiný. Jak celá náborová akce jihomoravského radních dopadne, bude jasné na konci března, kdy končí termín pro padávání přihlášek na střední školy.