Počasí komplikuje očistnou kúru na Brněnské přehradě

Brno - Dlouho očekávané čištění Brněnské přehrady od sinic stále budí rozpaky. Celé léto čekala vypuštěná nádrž na zhotovitele projektu. Až v prosinci se podařilo zahájit stavební práce, další plány ale zase překazily mrazy. Povodí Moravy ale trvá na tom, že se do léta všechno stihne.

Po létě, kdy se kvůli zdlouhavému výběrovému řízení nedělo na Brněnské přehradě prakticky nic viditelného, se plánované akce dostaly ke slovu v prosinci. Na pravém břehu v oblasti Rakovce se začalo s odstraňováním biomasy, kterou nádrž přes léto zarostla. Do konce roku mělo v jiných částech přehrady dojít také na odtěžení bahna a usazenin a k už tradičnímu vápnění. Další etapu čištění ale zastavily mrazy. 

„V současné době odebíráme vzorky sedimentů. Ukazuje se, že předchozí provedené vápnění bylo velice účinné a dopomohlo k mineralizaci sedimentů,“ říká mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová. Příroda si zatím s přemnoženými sinicemi poradila v podstatě sama, což je dobrá zpráva. Kromě vápnění a bagrování upuštěných břehů chtějí vodohospodáři instalovat také aerační věže, které mají provzdušňovat vodu. Z počasí stále strach nemají.

Čištění Brněnské přehrady (zdroj: ČT24)

Obavy už ale projevil krajský úřad a ústy náměstka primátora Martina Andera (SZ) i brněnský magistrát: „Pokud bude zima dlouhá, tak by se nám mohlo stát, že se dostaneme do nějakých komplikací s provedením všech těch prací, které jsou tam plánované,“ uvedl Ander.
 
Povodí Moravy za projekt za čtvrt miliardy korun plně zodpovídá, proto dostalo za úkol sestavit konkrétní plán, jak situaci řešit. Zástupcům kraje a města ho musí předložit do čtrnácti dnů. Bez ohledu na vývoj počasí Povodí Moravy stále plánuje, že přehradu začne napouštět na obvyklou úroveň v květnu.

Vydáno pod