Aktivisté každou sobotu rozdávají jídlo

Brno - Zbylá meníčka z restaurací nejsou pro brněnské bezdomovce jedinou možností, jak se zadarmo najíst. Happeningem ožívá každou sobotu o půl čtvrté park vedle Janáčkova divadla. Skupina mladých aktivistů z organizace Food not bombs (FNB) tam rozdává jídlo lidem bez domova a bez prostředků.

Filozofie projektu je jednoduchá. I přesto že žijeme na počátku jednadvacátého století v době obrovské nadprodukce, existují lidé žijící na periferii relativního blahobytu. Aktivisté proto obcházejí brněnské obchody a restaurace, kde sbírají potraviny těsně před vypršením spotřební lhůty nebo s poškozeným obalem. Ty pak rozdávají potřebným. „V Brně tato snaha funguje od roku 2001,“ uvedl stáří projektu jeden z aktivistů Peter Tkáč.

V celosvětovém významu existuje FNB už od počátku 80. let minulého století a nedávno navštívil Brno se svou přednáškou spoluzakladatel iniciativy Keith McHenry. „Mluvil s námi o historii Food not bombs ale také o navazujících projektech,“ shrnula obsah přednášky Adéla Smažilová.

Food not bombs (zdroj: ČT24)

Peter Tkáč shrnuje možnosti, jak se do projektu zapojit: „Kdokoliv by nám chtěl pomoci, může se kolem 15:00 hod. zastavit. Rozdáváme každou sobotu a jsme otevření komukoliv.“

Vydáno pod