Překážkový běh městem

Brno - Chůze jihomoravskou metropolí v těchto dnech připomíná parkurové skákání. Chodníky mnoha budov v centru města jsou totiž přehrazeny latěmi, na kterých je varování: „Pozor, ze střechy padá led.“ Nebezpečí vážného úrazu chodcům hrozí i přesto, že několik dní nesněžilo. Nezbývá jim, než překážky obcházet po silnici, nebo riskovat.

Majitelé domů a správci objektů v centru Brna řeší problém - co se zmrzlým sněhem na střechách. Někde pomáhají nebezpečné převisy likvidovat hasiči, někteří majitelé domů využívají služeb firem zajišťující práce ve výškách. Na to ale mnoho instuticí nemá peníze. Například úklid střechy z budovy Statistického úřadu v brněnské Jezuitské ulici by podle Julie Lencové ze Statistického úřadu přišlo na 20 tisíc korun.

Podobně je na tom brněnské Národní divadlo. „Nebýt pomoci hasičů, tak bychom nebezpečný led ze střech objektů nesundali,“ říká mluvčí divadla Zuzana Klimplová. I přesto stále na budově Reduty na Zelném trhu s převisy bojují. Kvůli hrozícímu nebezpečí pádu sněhu kolem divadla rozmístil správce dřevěné zábrany, které alespoň chodce na převis upozorní.

Zuzana Klimplová, PR manager Národního divadla Brno (zdroj: ČT24)
Vydáno pod