Vzkaz Brna majitelům domů z „Bronxu“: Máme pro vás miliony!

Brno - K majitelům domů z tzv. brněnského Bronxu míří nová výzva města. S nadsázkou řečeno se tak můžou označit za šťastlivce. Brno totiž minulý rok získalo evropské peníze, které chce do této zpustlé lokality v těsné blízkosti centra investovat. 170 milionů korun má ulice, kde žijí stovky sociálně slabých rodin, změnit k lepšímu. Všem majitelům domů z této zóny, kteří mají tzv. sociálně vyloučené podnájemníky, nabízí magistrát z šedesáti procent zaplacenou opravu.

Jenže, je tady první „ale“…

První výzva, kterou město vyhlásilo loni, ale nedopadla nejlépe. Přihlásilo se do ní osm majitelů a uspěli pouze dva. Podle náměstka primátora Daniela Rychnovského museli úředníci šest žádostí vyřadit, protože nesplňovaly kritéria, která byla požadována. „Je s tím strašné úřadování. Lidé, kteří se přihlásí, tak třeba vůbec netuší, že žádost musí mít přesný charakter a kritéria," uvedl Daniel Rychnovský.

Náměstek primátora Daniel Rychnovský k oživení tzv. Bronxu (zdroj: ČT24)

Město tentokrát s žádostí pomůže

A právě proto, že se první výzva minula účinkem, vyhlásilo teď město výzvu novou. Mohou se hlásit jak majitelé, kteří neuspěli v prvním kole, tak uchazeči noví. Podle organizátorů je to jedinečná možnost, jak se mohou majitelé těchto zdevastovaných domů dostat k šedesáti procentům částky na opravu. „Naším zájmem je, aby se ty peníze skutečně vyčerpaly a šly do této problémové oblasti, proto se město v rámci té druhé výzvy snaží dalším uchazečům pomoci při přípravě jejich žádostí. Mohou se obrátit na Odbor implementace evropských fondů, který za ně sice tu žádost nenapíše, ale určitě pomůže," slibuje předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny Kateřina Dubská.

Většinu peněz si ale město ponechá

Pro soukromé majitele je celkem vyhrazeno 30 milionů korun. Zbytek použije město na opravu městských domů v této lokalitě a veřejných prostranství. Jako završení rekonstrukcí a proměny celé zóny plánuje magistrát zavést ve svých domech funkci domovníků. Právě ti by měli dohlížet na to, aby se z těžce vybudovaného nestalo lehce to, čemu se dnes říká vybydlené domy.

Vydáno pod