Stavba fotbalového stadionu v Brně se komplikuje

Brno – Investiční záměry měst a obcí se často prodraží, ve většině případů kvůli nadsazeným cenám za výkupy soukromých pozemků nebo požadavkům lidí z okolí. S podobným jevem se teď setkávají i brněnští radní v souvislosti s přípravami stavby nového fotbalového stadionu.

Na začátku byly velké plány – tzv. projekt Ponava. Nový fotbalový stadion měl být pouze částí jednoho velkého městského sportoviště. Město kvůli němu chtělo vykoupit budovy v okolí stadionu, jenže jakmile Brno projevilo o domy zájem, majitelé vyčíslili jejich hodnotu na částky, které radním vyrazily dech. Například za jisté garáže chtěl majitel více než 20 milionů korun. Za podzemní garáže chtěl zase jiný podnikatel velice lukrativní pozemek pod bývalým zimním stadionem, aby si tam mohl postavit administrativní budovu.

Náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD) potvrdil, že některé požadavky na vykoupení byly skutečně neúnosné a nepřiměřené. A tak přišel konec velkého plánu na velké sportoviště a město se rozhodlo, že se raději bude soustředit jen na výstavbu fotbalového stadionu. Problémy tím ovšem neskončily, protože sousedé si začali diktovat své požadavky.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Podle informací ČT dělá největší obstrukce majitel podzemních garáží v blízkosti stadionu. Na královopolském stavebním odboru se množí jeho námitky:

Pokud námitka proti podjatosti projde, územní a stavební řízení by mělo přejít zřejmě na brněnský magistrát. Jenže ten má na věci hlavní zájem a tak je možné, že stavbu brněnského fotbalového stadionu budou nakonec řešit úředníci v úplně jiném městě.

Vydáno pod