Úplatek, který měl starosta Žabovřesk Kvapil požadovat, přebíral bývalý tajemník Novotný

Brno - České televizi se podařilo zjistit, že prvním zatčeným v kauze úplatku pro starostu Brna - Žabovřesk Aleše Kvapila (ODS) byl včera jeho pravděpodobný spolupachatel, bývalý tajemník radnice Brno - střed Radovan Novotný (ODS). Podle našich informací právě jemu včera po poledni v jednom z brněnských bytů developer předával jako zálohu kufřík s jedním milionem korun. Když Novotný z bytu odcházel, detektivové z protikorupčního oddělení jej zadrželi i s předem označenými penězi. Následně si policisté přijeli i pro starostu Kvapila. Oba muže několik dnů před tím policisté sledovali a pravděpodobně i odposlouchávali.

Česká televize dále zjistila, že projektem, kvůli kterému si měl starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil (ODS) říct o úplatek, je s největší pravděpodobností výstavba nového multifunkčního sálu s hotelem Sonocentrum. Futuristická stavba měla vzniknout vedle současného objektu administrativního centra Platinium na ulici Veveří. Jednatel firmy Sono Records, která žádala o povolení stavět, Jiří Štopl nechtěl případ komentovat, ale na přímý dotaz svou účast na kauze nevyvrátil.

„My s tím nemáme určitě nic společného, protože náš projekt už delší dobu spí a nic v něm nepodnikáme,“ doplnil majitel hotelu Kozák Igor Fučík. Tento hotel totiž plánoval rozšíření a objevil se ve spekulacích také jako možný cíl zájmu starosty Kvapila.

Reportáž Patricka Diviše a Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Starosta si měl říci o 4 miliony

Zdroj České televize uvnitř ODS, který si nepřál být jmenován, potvrdil, že Aleš Kvapil si developerům řekl o úplatek ve výši 4 miliony, a to hned několikrát. Jeho údajný spolupachatel a rovněž vlivný člen ODS Radovan Novotný, na jehož zatčení první upozornil server i.Dnes, ve veřejných funkcích už rok nepůsobí. Odešel do soukromé sféry a šéfuje brněnskému basketbalu. Radnici Brno - střed opustil po tzv. kauze Wilson, když se prokázaly sporné smlouvy na výstavbu polyfunkčního domu na náměstí Míru v Masarykově čtvrti. „Zatčení pana Novotného nemá žádný vliv na práci klubu, financování klubu je zajištěno. Funkci, kterou zastával, převezme některý z členů realizačního týmu. Zatím není stanoveno který, ale rozhodne se o něm v nejbližších dnech. Přesto věříme v presumpci neviny,“ uvedl tiskový mluvčí Basketballu Brno Milan Bezděk. Úplatkářskou aféru má nyní na starosti Krajské státní zastupitelství v Brně, které odmítlo cokoliv komentovat. Mluvčí zastupitelství Hynek Olma nechtěl ani potvrdit zatčení žádného z úředníků. „Podrobnosti sdělíme zítra,“ řekl Olma.

Kvůli „kauze Kvapil“ dnes zasedá vedení brněnské ODS

Ke „kauze Kvapil“ se dnes mimořádně sejde nejužší vedení brněnské ODS, aby probralo další postup. „Registrujeme neustálý a značný zájem všech médií o dění kolem starosty Aleše Kvapila. Jako politická strana nemáme žádné právo na přednostní informace od orgánů činných v trestním řízení, a proto zdvořile žádáme zástupce médií o pochopení, že se do oficiálního sdělení příslušných státních orgánů nemůžeme a nebudeme k celé věci vyjadřovat,“ píše se v oficiálním vyjádření předsedy brněnské ODS Pavla Blažka. Ten zároveň na pondělní 19. hodinu svolal mimořádné jednání Oblastní rady ODS Brno-město.

Manželka tvrdí, že chce někdo Kvapila zdiskreditovat

K případu starosty Brna-Žabovřesk se vyjádřila i jeho manželka. „Jsem z toho naprosto zničená, celou noc jsem nespala a myslím si, že je to nachystaná akce, která má mého muže zdiskreditovat,“ uvedla Kvapilová. Podle ní byl její muž zadržen na 48 hodin a vypovídal. „Protokol měl devět stran. To, že jej zadržela policie při braní úplatku a našly se u něj peníze, je naprostý nesmysl,“ dodala. Oficiální vyjádření však zvažuje vydat nejdříve zítra. „Nechci být za důležitou, ale ty nesmysly, co se píší, se možná rozhodnu komentovat,“ prohlásila krátce Kvapilová.

Studie futuristického hotelu Sono centrum
Zdroj: ČT24/brnensky.denik.cz