Krajská koalice se shodla na tom, jak vracet poplatky v nemocnicích

Brno - Krajská koalice složená z občanských a sociálních demokratů se dnes po náročných jednáních shodla na tom, jakým způsobem bude vracet regulační poplatky v krajských nemocnicích. Občané sice třicet korun při návštěvě lékaře zaplatí, vzápětí si ale peníze, pokud podepíší žádost, budou moci vyzvednout zpět. Kraj se do úpravy mechanismu vybírání a hrazení poplatků pustil proto, že mu hrozilo správní řízení ze strany ministerstva vnitra. Změna začne platit od 1. března. Nemocnice tak mají na přípravu pouze několik dní.

„Vyřešili jsme právní rámec a techniku, ale podstata zůstala stejná. Bude na manažerech zdravotnických zařízení, jakým způsobem proplácení poplatků zajistí,“ informoval radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Jedna z možností je, že pacient, který si u vchodu do nemocnice v automatu koupí příslušný kupón za 30 korun, dostane v ambulanci k podpisu předtištěnou smlouvu o poskytnutí daru. Tu podepíše a na kontaktním místě, které nemocnice označí, obdrží po předložení tohoto dokumentu peníze zpět. Podle Ryšavého se nepředpokládá, že by to pro nemocnice znamenalo vyšší administrativní zátěž než dosavadní způsob úhrady poplatků.

Bořek Semerád, ředitel tišnovské nemocnice o regulačních poplatcích (zdroj: ČT24)

„Vzhledem k tomu, že k poskytnutí daru je třeba schválení rady, budou nemocnice pacientům vyplácet pouze zálohy. Ty se stanou darem ve chvíli, kdy rada jednou za měsíc všechny darovací smlouvy schválí,“ uvedl dále radní.

V krajských lékárnách bude platit stejný systém vracení poplatků, jaký vstoupil v platnost na začátku února.