Bitva taxikářů v Brně se zatím odkládá

Brno - Bitva taxikářů o místa před Hlavním nádražím v Brně se zatím nekoná. Magistrát přijal odvolání jedné skupiny taxikářů proti rozhodnutí, že je má nahradit taxislužba, která si prostor na rok pronajala. Verdikt by měl padnout ke konci týdne. Jisté však je, že taxikáři, kteří před vlakovým nádražím stávali léta jsou připraveni se bránit. Tvrdí, že jim chce magistrát vzít jejich jedinou obživu, ale především, že jim ji vzal neoprávněně. Magistát se ale brání a tvrdí, že musel konečně udělat to, co mu již dlouho nařizuje zákon.

Papírová bitva začala, kdy se taxikáři, kteří stojí před hlavním nádražím v Brně léta na základě vlastnictví koncese, dozvěděli, že toto pravidlo již neplatí. Jenže se o něm nedozvěděli podle svého tvrzení předem, jak by předpokládali, ale v okamžiku, kdy bylo jejich „místo“ pronajato firmě City Taxi patřící Kamilovi Pochylému. Pochylý za ně zaplatil magistrátu nájem a prvního března měl místa začít užívat. To však zhatilo odvolání dosavadních asi třiceti uživatelů taxikářských míst.

Rozhodnout bude muset magistrát, který podle slov Vladimíra Bielka nemá lehkou pozici. Sami úředníci zatím neví, jak rozhodnou. „ by mohlo být do konce týdne,“ uvedl Bielka. Městská část má přitom jiný názor než magistrát. Podle úředníků z odboru dopravy mají parkovací místa až do rozhodnutí o odvolání užívat všichni taxikáři, tedy i ti od Pochylého, podle městské části může nechat taxíky, které pod City Taxi nepatří, odtáhnout. 

Reakce taxikářů na situaci kolem parkování u brněnského nádraží (zdroj: ČT24)

Jedná se přitom o čtyři místa, která byla dvacet let takzvaným veřejným stanovištěm taxislužby a pro tamní taxikáře, kteří nejsou organizováni pod firmou, jedinou obživou. „Pokud by to dopadlo tak, jak to momentálně k tomu směřuje, tak pro nás je to likvidační, protože nemáme jiný zdroj příjmů, ani jiné možnosti, kde nakládat klienty. Nemáme vysílačky jak jiné firmy, ani jiná stanoviště,“ vysvětluje taxikář Richard Hornych.

Richard Pochylý, majitel služby City Taxi je však přesvědčen, že místa má obsadit on. A měl tak učinit k prvnímu březnu. Nyní bude čekat do konce týdne. V sobotu mi domů policie doruzučila rozhodnutí o okdladu mého povolení," vysvětlil Pochylý. Podle městské části Brno-střed by měli strážníci od pondělí z vyhrazených míst cizí auta odtáhnout, podle magistrátu zase až do rozhodnutí o odvolání mohou na místech stát všichni. 

Všichni včetně městské policie tak čekají na konec týdne, kdy se definitivně rozhodne. Taxikáři, kteří před nádražím stávali léta, se však hodlají bránit v případě, že bude jejich odvolání zamítnuto. Spory mezi taxikáři nejsou v republice nic nezvyklého. Doslova v bitky vyústily v Praze i v Olomouci.

Vydáno pod