Ruským studentům, které nevpustila cizinecká policie do země, nyní ministerstvo vyřídí víza

Brno - Šest ze sedmi ruských studentů, kteří přiletěli do České republiky na výlet, zadržela cizinecká policie na letišti v Brně. Do České republiky přicestovali na krátkodobá řádná víza. Jedna dívka mohla letiště opustit. Ostatním však ministerstvo zahraničních věcí víza zneplatnilo. Podle mluvčího ministerstva Filipa Kandy totiž kvůli turistice do země nepřicestovali. Cizinci jsou dočasně ubytování v hlídaném prostoru letiště, z něhož měli odletět zpět do Moskvy. Tesně před šestou hodinou večer se ministerstvo zahraničí rozhodlo, že udělá výjimku a pomůže studentům vyřídit správná víza v Česku.

 „Vůbec to nechápeme, řádně jsme si vyřídali turistické vízum, abychom mohli cestovat po Evropě a teď tohle,“ uvedla dopoledne Julia Starodubsteva, jedna ze studentek Linqvistické univerzity v Pjatigorsku zadržená na letišti. Trvá na tom, že měli projet hlavní města Evropy, podívat se do Prahy, Paříže či Říma. ITAR-TASS, ruská tisková agentura vydala prohlášení, podle něhož měla skupina studentů v Česku absolvovat domluvenou stáž v hotelích a podnicích cestovního ruchu.

Podle mluvčího českého ministerstva zahraničních věcí Filipa Kandy jsou důvody nevpuštění studentů ve věku od 17 do 20 let jednoznačné. „Ukázaly se jako nepravdivé důvody jejich pobytu u nás. Nejsou turisté. Přišel na to konzulát v Moskvě, který si zpětně vše ověřoval,“ uvedl Kanda. A tak se musí dnes zadržovaní studenti, kteří jsou ubytování v policií hlídaných prostorách letiště, ve středu vrátit do Moskvy.

Přesto i generální konzul Kolmakov doufá, že jde pouze o nedorozumění, které se vysvětlí. I podle rektora pjatigorské univerzity Alexandra Gorbunova je příčinou incidentu pouze špatně vyplněný vízový formulář. Žádný ze studentů totiž podle Gorbunova dosud nepobýval v zahraničí, takže je otázkou, jak se mohli ocitnout na seznamu nežádoucích osob.

Podle nejnovějších informací se ministerstvo zahraničních věcí rozhodlo udělit ruským studentům vyjímku. Víza si budou moci vyřídit v Česku. Za celým incidentem je tak pravděpodobně jen špatné pochopení vízového dotazníku.