Hasiči na Zlínsku likvidovali požár průmyslového podniku

Otrokovice - Hasiči se dnes v noci potýkali s rozsáhlým požárem v jednom z průmyslových podniků v Otrokovicích. Na linkách chemického provozu zazněl výbuch a následně se objevily plameny.

Na místo postupně vyjelo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Otrokovic, Zlína, Uherského Hradiště, Kvítkovic, Kvasic a Napajedel. K požáru se sjelo celkem deset zásahových vozů, včetně velícího důstojníka ze Zlína. Požár zasáhl výrobnu chemické látky antrachinon, která se využívá např. při výrobě barev a v zásobnících byla uložena v podobě krystalického prášku.

Výbuch a požár zpozorovali jako první dva zaměstnanci noční směny, kteří byli mimo dosah tlakové vlny a plamenů. Okamžitě se aktivovalo automatické hasicí zařízení, kterým je chemický provoz vybaven a sami zaměstnanci se aktivně pustili do hašení pomocí stacionárního vodního děla před výrobnou. Zaměstnanci nezpanikařili a hned také vyhlásili požární poplach na svém hlásiči. Nikdo tak nebyl při této mimořádné události a zásahu zraněn.

Během krátké chvíle se na tísňové linky ozvalo mnoho občanů, kteří slyšeli mohutnou ránu, včetně policejní hlídky, která viděla záblesk výbuchu z pět kilometrů vzdáleného Tlumačova. První jednotka hasičů z Otrokovic byla na místě do jedné minuty od výjezdu a velitel zásahu potvrdil závažnost situace a požádal o vyslání dalších posil. Později byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Hasiči v dýchacích přístrojích postupně obklíčili výrobní linky se zásobníky chemických látek a začali s hasebním útokem. Lokalizace požáru probíhala ze všech stran a mnoha proudy vody. Voda směřovala jak na sražení plamenů, tak i na ochlazování vnějších konstrukcí výrobní linky a na srážení nebezpečného mraku zplodin hoření.

Hasiči se u jednotlivých útočných proudů střídali, a to jak na zemi, tak i na výškových konstrukcích provozu. Nad zásobníky šlehaly pětimetrové plameny, které se podařilo lokalizovat až po devadesáti minutách zásahu a intenzivního hašení.