Ve Vlachovicích se má recyklovat vojenský materiál

Vlachovice - Zástupci firmy Bochemie z Bohumína se dnes odpoledne poprvé setkali s obyvateli vesnice Vlachovice na Zlínsku. Vysvětlovali jim svůj plán recyklovat v nedalekém areálu prošlé palivo do vojenských raket. První zvěsti o tomto záměru vyvolaly u místních lidí nedůvěru a obavy. V případě, že půjde vše podle plánu, bohumínský výrobce čisticích a dezinfekčních prostředků chce v areálu zahájit provoz v roce 2011. Náklady na realizaci činí 100 milionů korun, z toho 30 procent podnik získal z evropských fondů.

Lidé léta nevěděli, co přesně se v chátrajících bývalých muničních skladech u Vlachovic na Zlínsku odehrává. Nejnovější plán přísnému vojenskému utajení nepodléhá. Bohumínská Bochemie tady chce recyklovat přestárlé tuhé palivo například pro pozemní raketomety GRAD, letecké řízené střely Sidewinder anebo protiletadlové rakety země-vzduch. Když to vyšlo najevo, okamžitě vznikl poprask, občanské sdružení a petice s více než tisícovkou podpisů. „Když pomineme, že může dojít k různé havárii, jak při přepravě, tak při samotném procesu, tak určitě to pro obyvatele nejenom naší obce ale i okolních obcí nepřináší nic dobrého ani zdravého,“ varoval iniciátor petice Rostislav Kašša.

Firma naopak slibuje bezpečný a čistý provoz, který nabídne tři desítky pracovních míst. „My v každém případě chceme ujistit, že nic nebudeme ve Vlachovicích ukládat. Budeme recyklovat, stejně tak, jako je to třeba u recyklace papíru. Nás v této fázi schvalovacího procesu vznik petice samozřejmě mrzí. Nicméně bereme to jako součást života, takže spíš jako příležitost nastartovat teď komunikaci s tou širší veřejností,“ uvedla mluvčí Bochemie Eva Kijonková.

Ve Vlachovicích se má recyklovat vojenský materiál (zdroj: ČT24)