Výstava v klášteře spojila knihy a květiny

Rajhrad – Spojení krásy duchovní, duševní a přírodní nabízí od čtvrtka výstava Kamélie mezi knihami v areálu Památníku písemnictví v Rajhradském klášteře. Živou sbírku kamélií, zapůjčenou z Rájeckého zámku doplní i ostatní vázané květiny.

Květiny nejednou inspirovaly autory k napsání knihy. A nemusí to být zrovna jen Dáma s kaméliemi Alexandra Dumase ml.. Výstava v Rajhradském klášteře je postavená právě na netradičním spojení veselé barevnosti květů a důstojnosti literárních děl. „Našli jsme tady množství různých titulů knih, které jsou spojeny s nějakou květinou, samozřejmě nejvíce je jich s růží,“ vysvětlil vedoucí Památníku písemnictví Vojen Drlík.

Záplavu květin přivezli do Rajhradu dva plně naložené kamióny a aranžování expozice trvalo zahradníkům dva dny. První návštěvníci přišli na výstavu hned po otevření. Na speciálně vytvořené prohlídkové trase mohli obdivovat nejen kamélie ale například i květinové vazby podle vzorů z 19. století. „Pro mě je to zvlášť cenné, protože jsem celý život pracoval s květinou a knihy mám rád,“ pochvaloval si výstavu jeden z návštěvníků

Vojen Drlík, vedoucí Památníku písemnictví o výstavě kamélií (zdroj: ČT24)

Příliš mnoho příležitostí nasát vůni květin v klášterních zdech a ve společnosti knih už ale nebude. Ojedinělá výstava totiž v neděli po čtyřech dnech skončí.