Jižní Morava jako lázeňská velmoc? Pomoci má 700 milionů z dotací

Jižní Morava jako lázeňské centrum střední Evropy - tak o regionu dlouhá léta sní už několikáté vedení kraje. Zatím tu přitom fungují jen dvoje menší lázně - v Hodoníně a Lednici. Hlavní projekt - centrum Pasohlávky je jen na papíře. Dnes jsme prý přešli ze snění do reality, ohlásil to slavnostně jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Sen o tisícovkách turistů trávících dovolenou u břehů Novomlýnských nádrží se sní od roku 1998, kdy těžaři objevili léčivý termální pramen. Jenže - zatímco v sousedním rakouském Laa mezitím vyrostlo velké aquacentrum - jižní Morava zůstala u plánování. A jak to bývá zvykem - když se sní, tak ve velkém - obrovské lázeňské centrum na břehu jezer by mělo pokrýt zhruba sedm hektarů.  
 
„Jsem přesvědčen, že po řadě let, kdy to byl pouze sen, tak dnešek posunul tu realizaci rozvoje lázeňství směrem k realitě,“ hýřil optimismem jihomoravský hejtman Michal Hašek. Dnes totiž regionální rada, která rozděluje evropské peníze pustila projekty na podporu lázeňství na jižní Moravě do finálního kola. Ve hře jsou dotace na 700 milionů korun.

„V případě, že budeme vybráni dál, obdržíme dotace, tak plánovaná výstavba je na dva roky s tím, že v roce 2013 bude tento areál k dispozici,“ uvedla zástupkyně investora Renata Vörösová. Jenže - slibovaný krok jižní Moravy do lázeňské budoucnosti je poněkud vratký - evropská unie může své peníze nakonec poslat jinam. Definitivní slovo padne až v lednu roku 2011. 

Pasohlávky nabídnou aquapark, ale i archeopark

Kromě samotného aquaparku a hotelu má v areálu vyrůst i takzvaný archeopak. Bude připomínat, že oblast si jako vhodnou pro lázně vybrali už staří Římané. Ve druhém století po Kristu si tam postavili valetudinarium, tedy vojenský lazaret.

Archeologické průzkumy, které v lokalitě odborníci provádějí zhruba 100 let, prokázaly, že římský tábor z počátku milénia měl u Pasohlávek rozlohu 30 hektarů. Budoucí archeologický park obsáhne jen část tohoto území. Lidé si tam budou moci prohlédnout pozůstatky římských staveb, jak je odkryjí a zpřístupní archeologové, další objekty v areálu budou římskou architekturu připomínat.