Bylo zmrazení soudcovských platů oprávněné? Roznodne Ústavní soud

Brno - Ústavní soud  dnes vyhlásí, jak rozhodl o návrhu směřujícím proti zmrazení soudcovských platů v letech 2008 až 2010. Zastavení růstu platů je součástí zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, jímž chtěla vláda Mirka Topolánka zastavit zadlužování země. Zmrazení ale napadl Městský soud v Brně, podle kterého jde o nepřípustný zásah do soudcovské nezávislosti.

V původním řízení před městským soudem se jeden z jeho soudců domáhal zaplacení částky 3900 korun, což jsou peníze, o které přišel kvůli zmrazení platů jen za leden 2008. Městský soud řízení přerušil a předložil ÚS návrh na zrušení části zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. Pokud by ÚS návrhu vyhověl, nejspíš by čeští soudci od okresních soudů až po Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud získali sporné částky zpět.

Ústavní soud se už v několika starších sporech o mzdy postavil na stranu soudců, a to především když šlo o 13. a 14. platy. Na druhou stranu v roce 2007 Ústavní soud zamítl návrh směřující proti zmrazení růstu soudcovských platů v letech 2003 a 2004. Zmrazení bylo odůvodněno hospodářskými obtížemi po povodních. Ústavní soudci tehdy naznačili, že soudci nemají nezpochybnitelné právo na pravidelný růst mezd. Zmrazení však musí být odůvodněno mimořádnými okolnostmi.

Nynější zmrazení soudcovských příjmů platí do konce letošního roku. Pro výpočet platu se do té doby používá platová základna aktuální k 31. prosinci 2007.