Topolánka v čele kandidátky zřejmě nahradí Václav Mencl

Brno - Václav Mencl by se měl stát po odstoupení Mirka Topolánka staronovým lídrem občanských demokratů ve volbách do sněmovny na jihu Moravy. Kandidátku vedl už v minulé kampani. Ve vysoké politice se pohybuje od roku 1996, kdy se stal senátorem. O jedno místo nahoru na kandidátce se posunou i další kandidáti, uvedl předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Předseda ODS Mirek Topolánek by měl z jihomoravské kandidátky strany formálně zmizet v pondělí. Volební zmocněnec ODS v ten den s návrhem na jeho vyškrtnutí odejde na Krajský úřad Jihomoravského kraje, který kandidátky registruje.

Topolánek zahájil kampaň na jihu Moravy loni před očekávanými předčasnými volbami. Kraj tehdy objížděl se svým turné Léto s Topolem. I pro jarní kampaň figuruje na letácích a billboardech, které si strana nechala natisknout. Nyní tak bude muset volební propagační materiály měnit. „To je drobný technický problém,“ zhodnotil Kadrnka. Změna se podle něj týká i ČSSD, která prý natiskla materiály konfrontující se s předsedou ODS.