Soud vyhlásil úpadek posledního uhelného dolu na jihu Moravy

Brno, Mikulčice - Vlastník posledního jihomoravského uhelného dolu Mír - společnost Lignit Hodonín - je v úpadku. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Brně. Lignit Hodonín dluží desítky milionů korun. Prozatím se přihlásili věřitelé za více než 36 milionů. Podle informací soudu jsou ale za firmou ještě další dluhy kolem sta milionů. Důl Mír ukončil kvůli dluhům činnost loni těsně před Vánocemi. Dosud ho udržuje 54 zaměstnanců pouze v pohotovostním stavu. O budoucnosti Lignitu Hodonín by mělo být jasněji koncem května, kdy se poprvé sejde věřitelský výbor.

„Prozatím nebylo ale rozhodnuto o způsobu řešení, dlužník vyjádřil ochotu spolupracovat na případné restrukturalizaci,“ řekla soudkyně Eva Krčmářová, která určila insolvenčním správcem Lignitu Hodonín Tomáše Kučeru.

Důl byl již od konce loňského roku v insolvenčním řízení a na úřadě práce čekalo na další vývoj kolem sto šedesáti horníků. Nkěteří z nich odešli z práce bez odstupného a tak čekali co se bude dít po novém roce.

Firmě ani novým zaměstnancům přitom nepomohla ani nový majitel Lignitu Hodonín - společnost Thames Down Limited, která loni v říjnu slibovala změny a rozjetí těžby. Na začátku ledna se nedostavil jediný její zástupci na slíbené jednání s horníky.

Vydáno pod