Z antimonopolního úřadu odchází místopředseda

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opouští dlouholetý místopředseda Robert Neruda. České televizi to potvrdil sám Neruda s tím, že odchází dobrovolně a žádost o rozvázání pracovního poměru podal minulý týden. Odcházející místopředseda měl na starosti sekci hospodářské soutěže.

JUDr. Robert Neruda, Ph.D.

Doktorát získal na Právnické fakultě Masarykovy university v Brně, kde rovněž vyučuje soutěžní právo. Je spoluautorem několika odborných publikací a autorem řady článků na téma soutěžního práva a veřejných zakázek. Robert Neruda je místopředsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, v jehož kompetenci jsou otázky antitrustu a fúzí. Na Úřadě pracoval již v letech 2000-2003, a to na mezinárodním odboru a jako ředitel analytického odboru a zástupce ředitele odboru fúzí. V letech 2004 a 2005 pracoval jako asistent soudce Nejvyššího správního soudu. Po svém návratu na Úřad koncem roku 2005 se stal členem rozkladové komise pro veřejné zakázky a předsedou rozkladové komise pro hospodářskou soutěž. Od roku 2007 stojí v čele Sekce hospodářské soutěže. V červnu 2009 se například zabýval šetřením, které se týkalo podmínek, za jakých bude skupina RWE užívat zásobníky plynu v ČR, stál také za rekordní pokutou 254 milionů korun pro České dráhy za zneužití dominantního postavení v oboru nákladní dopravy.

„Po dohodě s panem předsedou nebudu celou věc nijak komentovat,“ sdělil ČT v telefonickém rozhovoru Neruda. Podle našich informací stojí za odchodem místopředsedy snaha změnit zaměstnání.

Robert Neruda má na stole údajně několik nabídek ze soukromého i veřejného sektoru z České republiky i zahraničí. Vyjádření předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje se nepodařilo získat, protože nezvedá mobilní telefon a nereaguje ani na textové zprávy.