Robert Vano přivezl do Brna svoji čtyřicetiletou práci

Brno - Jeden z nejznámějších českých fotografů mužských aktů Robert Vano vystavuje v brněnské galerii Daguerre. Přivezl na Moravu nejlepší část ze své úspěšné retrospektivní výstavy, která se uskutečnila v minulém roce v pražském Mánesu. Desítky černobílých snímků mapují jeho tvorbu za posledních čtyřicet let.

V rozsáhlé kolekci vlastnoručně vytvořených platinových fotografií jsou k vidění jeho celoživotní témata jako muži, móda, zátiší a krajina. Zatímco v Mánesu strávil Robert Vano s návštěvníky celých šest týdnů, do Brna přijel výstavu pouze zahájit. „V Mánesu jsem s ním strávila pět týdnů, dostala jsem doslova nakládačku vědomostí. Je na něm vidět, že má tu americkou výchovu, má zkušenosti a je mimořádně vzdělaný. Jsem vděčná, že jsem s ním mohla spolupracovat,“ uvedla kurátorky výstavy Jana Bömerová.

Charismatický fotograf strávil řadu let v Americe, tvoří už desítky let a patří k nejvyhlášenějším na světě. „Fotím pořád čtyři věci  a to módu, kluky pro sebe, zátiší a krajinu. Při výběru jsme se s kurátorkou trochu hádali, ale nebylo to nic dramatického. Navíc bych jí neukázal co se mi nelíbí, tak jsme se lehce dohodli,“ dodal sám fotograf Vano.

Reportáž Lei Surovcové (zdroj: ČT24)

Retrospektivu se mu ale podařilo uspořádat poprvé. Premiéru zažívá i samotná galerie Daguerre. Doteď se zde kurátoři věnovali především mladé generaci fotografů. Rober Vano je tak podle organizátorů velkým osvěžením pravidelného výstavního programu.