V Mikulově otevřou opravenou mikve

Mikulov - V Mikulově po více než roce dokončují opravu mikve - židovských lázní ze 17. století. Město se tak na konci května stane v pořadí třetím v Česku, kde bude podobná památka otevřena pro veřejnost. Tamní Spolek přátel židovské kultury se  chystá oslovit město, aby mu svěřilo správu mikve.

Mikve používali lidé k očišťování, muži se v obřadní náboženské lázni koupali před svátky a sedmým dnem odpočinku šabatem, ženy po porodu a před sňatkem. V židovských městech a obcích existovaly soukromé mikve určené pro rodinu a příbuzné a mikve veřejné. Na Moravě měla každá z 50 židovských obcí své obřadní lázně pro široký okruh lidí.

Každá mikve byla krychlového tvaru s hloubkou pro ponoření celého těla. Vodu, které v ní bylo podle náboženských pravidel nejméně 762 litrů, považovali lidé za živou, protože přicházela z pramene a v mikvi se neustále měnila díky konstantnímu přítoku a odtoku.

Rozhovor s Marií Leskovjanovou, členkou Spolku přátel židovské kultury (zdroj: ČT24)

Na židovské lázně v Mikulově pocházející přibližně ze 17. století narazili archeologové při průzkumu, který prováděli kvůli plánované výstavbě několika desítek bytů. O nález, který samotné tempo stavby zpomalil, se začalo zajímat město – od samého počátku s plánem zpřístupnit mikve jako turistickou pamětihodnost. 

Vydáno pod