Rybníky mění krajinu jižní Moravy

Vyškovsko - Jižní Morava zažívá nový trend - díky dotacím z evropských fondů si obce plní sen o vlastním rybníku. Na mapě jižní Moravy tak letos výrazně přibude modrá barva. Vodní nádrže mají primárně sloužit jako protipovodňová ochrana, ale radnice si hlavně libují, že na vycházku do přírody nalákají místní i turisty a na rybí obsádku zase rybáře.

 Ve Studnicích na Vyškovsku si tento rok splní sen - po letech bojů o dotace minulý rok v listopadu začali dělníci hloubit budoucí rybník v přirozeném údolíčku potoka Haná a letos v létě by už měla mít obec vlastní zbrusu novou vodní nádrž.

„Rybník patří do přírody odjakživa a my jsme už v roce 2005 začali koketovat s tím, že tady vybudujeme nějaké rybníky. “Ta doba je opravdu pětiletá, než jsme se dopracovali k tomu, že v květnu tady budeme rybník otvírat. Je to spousta vyjadřovaček, výkupů pozemku, žádostí o dotace, protože bez dotací se stavět nedá„, vysvětluje zdlouhavý proces k vlastnímu rybníku starosta Studnic Vladimír Koutný (ČSSD). Dělníci teď dodělávají jen poslední práce na hrázi a hlavně na březích. Součástí nádrže, která se už pomalu plní vodou, jsou  mokřady, ze kterých se voda kaskádovitě přelévá a ústí právě v největší nádrži - tedy vlastním rybníku.  V mokřadních jezírkách by se měla zabydlet zvířata, která už dříve v regionu žila, ale postupně vymizela.  “Čekáme na nějaké živočichy, kteří se tady uchytnou, nějaké čolky, mloky, raky. Tak uvidíme, co se v tom chytne„ usmívá se starosta Studnic. V blízkosti vody se počítá také s vybudováním hnízdiště pro čápy. Samotná nádrž by pak měla být pro turisty a pro rybáře.  “Bude to přírodní jezírko, které bude zapadat do přírody a bude na chov ryb. Ryby se určí jaké budou po dvou letech, kdy se vyhodnotí jaké rostlinstvo roste ve vodě a podle toho se vysází i ryby. Kapr už byl zakázán hned při schvalovacím řízení, protože víří bláto, takže spíše se to jeví, že by tady mohli být pstruzi", dodává Koutný.

Rybníkový boom

Studnický rybník je ale jen jedním z mnoha, které se začaly loni stavět. A rozhodně není ani poslední - díky dotačním výzvám se to teď rybníky na jižní Moravě doslova začíná hemžit. Například jen v poslední výzvě Státního fondu životního prostředí uspěly s žádostí o dotace Tučapy na Vyškovsku, Blansko, Křtiny, Milovice a Kravsko a desítky projektů už jsou schváleny v předchozích výzvách.

Třináct hektarů v Bučovicích

Největší plány mají v Bučovicích. Tam by voda měla zalít často zaplavovaná pole pod úrovní železniční trati na ploše asi 13 hektarů. „Tento projekt je už připraven asi 4 roky, několikrát se žádalo o dotaci, ale úspěšní jsme byli teprve loni. Jedná se o investici řádově asi 40 milionů korun“ popisuje projekt starostka Bučovic Šárka Šilerová (ODS). Kolem rybníku chce obec nechat vysázet stovky stromů a keřů a celkově oblast upravit, aby nalákala cyklisty a turisty k procházce u vody. „Samozřejmě ta vodní nádrž má zejména protipovodňový charakter, ale vzhledem k tomu, že jsme na trase kam se výborně dostanete na kolech, tak se určitě stane centrem pro rodiče a děti a doufejme, že své si budou moct najít i rybáři a myslivci“ vysvětluje záměry obce starostka Šilerová.  Stejně jako ve Studnicích se tu totiž počítá i s rybí obsádkou a navíc i s chovem vodního ptactva.