V Brně chybí lůžka pro staré lidi s demencí, trpí tím i rodiny

Brno - Brňané pečující o starého člověka s demencí velmi obtížně hledají zařízení, kam by nemocného umístili. Jen Domov pokojného stáří Kamenná se 43 lůžky, který nejvážněji postižené přijímá, má na čekací listině 180 lidí. Čekáním trpí nejen senioři, ale i jejich rodiny. Lidé s demencí potřebují nepřetržitou péči, která je i pro aktivní a dobře fungující rodiny obtížně zvladatelná, informovala Jana Kopecká z Diecézní charity Brno.

Péče o takto nemocného je podle Kopecké nad síly jednoho člověka, i kdyby jí věnoval 365 dní v roce. „To nezvládne nikdo. Potom skončí v péči psychologů a na jednotce intenzivní péče z důvodu totálního vyčerpání,“ uvedla. Péče je podle ní ještě obtížnější u lidí s demencí, kteří se mohou dobře pohybovat. Odejdou z domu a ztratí se. V noci nespí a podobně.

Anabázi si vyzkoušeli i manželé Jaroslav a Hana Adamcovi, kteří se starali o ženinu nemocnou matku. Protože pro ni nemohli najít vhodné zařízení, střídavě ji na tři měsíce umísťovali do různých léčeben dlouhodobě nemocných v regionu a pečovali o ni doma. Podle Adamce jeho žena náročnou péči málem odnesla zdravím. Charita chce nyní péči o velmi staré lidi s demencí v Brně zkvalitnit. K domovu v Kamenné ulici staví přístavbu, v níž má v bytových buňkách žít 20 takto postižených. Podle Kopecké umožní přístavba charitě zrušit osmilůžkové pokoje, které tam v někdejším domově důchodců vznikly ještě před rokem 1989.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Přístavba vyjde na 20 milionů korun, 14 milionů korun charita získala od ministerstva práce a peníze už prostavěla. Nyní shání další. Podle ředitele Karla Kosiny žádá od Brna i Jihomoravského kraje po 3,5 milionech korun. Od kraje má pozitivní odezvu, od Brna zatím nikoli. Kosina zdůraznil, že domov bude sloužit Brňanům a měl by omezit počet případů, kdy rodiny budou muset absolvovat se svým seniorem kolečka po různých domovech v regionu.