Historické spotřebiče si mohou lidé prohlédnout a vyzkoušet na nové výstavě

Brno - Interaktivní výstava nazvaná „Muzeum spotřebičů“ doputovala z pražské Ruzyně do Brna. Od dnešnka mohou Brňané navštívit přehlídku  historických elektrospotřebičů - od rádií, přes televize a telefony až k počítačům v Avionu Shopping Parku. Některé artefakty si mohou dokonce vyzkoušet. Pro milovníky počítačů jsou připraveny jedny z prvních počítačových her, pamětníci si mohou poslechnou historické televizní a rozhlasové záznamy a děti zase telefonovat z polního telefonu.

„Interaktivní výstava Muzeum spotřebičů představuje vývoj jednotlivých druhů elektrozařízení v rozpětí sta let. Návštěvníci se prostřednictvím osmi panelů dozvědí nejdůležitější informace o historii gramofonů, magnetofonů, rádií, přenosných přehrávačů, telefonů, televizí, počítačů i jiné zajímavosti spojené s událostmi, které jejich vývoj doprovázely,“ uvedla jedna z organizátorů výstavy Hana Ansorgová. Výchovný účinek by měla mít  i informace o recyklaci vysloužilých spotřebičů.

Na počátku výstavy stál záměr pořádající společnosti najít prostřednictvím sběrných dvorů nejstarší elektrospotřebič. „Naše společnost ASEKOL v na konci roku 2008 vyhlásila soutěž O nejstarší sebraný elektrospotřebič. Pracovníci sběrných dvorů měli nashromáždit spotřebiče, které se jim zdály zajímavé a uchránit je tak před následnou recyklací. Výsledkem byla stovka elektrozařízení, z nichž se mnohá dají označit za opravdové skvosty. A to nás přimělo podělit se o ně s veřejností,“ dodala Ansorgová.

V následujícím měsíci bude mít možnost shlédnout výstavu každý návštěvník obchodního centra. Z Brna pak výstava poputuje do budovy krajského úřadu ve Zlíně, kde bude až do konce prázdnin.