Za zneužívání nezletilých a výrobu porna dostal otčím devět let a detenční ústav

Brno - Otčím třináctiletého chlapce, kterého společně s jeho dvanáctiletým kamarádem zneužíval a nutil k výrobě pornografie, dostal dnes u městského soudu devítiletý trest. Odpykávat si ho bude, stejně jako jeho komplic odsouzený na pět let, v detenčním ústavu se zvýšenou ostrahou, který je určen pro nenapravitelné a zvláště nebezpečné zločince. Rozsudek není pravomocný. Otčím se navíc proti rozhodnutí soudu odvolal.

Dva nebezpeční redivisté, kteří zneužili důvěřivosti dětí. To je případ obou odsouzených mužů, kteří poznamenali život dvou malých chlapců.  Oba už se pro sexuální poruchu léčili, a dokonce ve stejné léčebně v Opavě. To je také spojilo v tomto případu, za který si po dnešním rozsudku mají odsedět mnohaleté tresty.

Starší z mužů měl přitom cestu ke zneužívanému dítěte jednoduchou. Využil pro své praktiky syna své družky a jeho kamaráda, kterým společně s druhým obžalovaným slibovali za sex peníze. Minulé jednání soudu bylo neveřejné. Pouštěli se pořízené videonahrávky, výpovědi chlapců a dalších svědků. A soudkyně nedoporučila sledování nahrávek ani studentům práv. V dnešním rozsudku tak soudkyně využila možnosti udělení přísného trestu. Horní hranice trestu je deset let.

Na celý případ se přišlo díky dědečkovi jednoho ze zneužívaných chlapců, který si všiml, že se v rodině něco děje. Ten také vše oznámil policii. Ke zneužívání mělo docházet nejméně tři měsíce. „Oba muži přitom chlapcům za nejrůznější sexuální praktiky, které si natáčeli na videokameru, nabízeli peníze,“ uvedla tisková mluvčí Jihomoravské policejní správy Andrea Procházková. Oba muži se k činům přiznali, svádí však vinu jeden na druhého.

Matka jednoho z chlapců, která měla vypovídat u soudu, se omluvila. Zhroutila se. O případu prý nic netušila, přestože se starším z obviněných mužů žila.