Areál bývalé Lachemy je na prodej

Brno - Izraelská skupina Teva Pharmaceuticals hledá kupce pro brněnský areál bývalé farmaceutické firmy Pliva-Lachema. O areál o rozloze 190 tisíc metrů čtverečních projevilo předběžný zájem už více než 10 firem. Za kolik peněz chce firma pozemky a zhruba padesátku budov prodat, zatím nezveřejnila.

„O prodeji výrobních farmaceutických celků, nemovitostí a pozemků v současné době probíhají jednání s potenciálními investory. Budeme preferovat zájemce, který bude pokračovat ve farmaceutické výrobě. Celý proces by měl být definitivně dokončen nejpozději v horizontu roku,“ řekl mluvčí společnosti Pavel Košek.

Teva získala Plivu-Lachemu jako součást americké skupiny Barr Pharmaceuticals, kterou kopila na sklonku roku 2008. Ponechat si ji ale nechtěla a usilovně pro ni hledala kupce. Nakonec se jí podařilo prodat pouze diagnostickou část firmy, ve které pracuje 125 lidí. Zbývající čtyři stovky zaměstnanců na konci roku 2009 propustila a výrobu léků ukončila.

Části zaměstnanců firma nabídla práci v závodu v Opavě. Bývalou Galenu Opava získala Teva koupí americké společnosti Ivax už v roce 2005. Do opavského komplexu investovala v roce 2008 přes miliardu korun na stavbu výrobní linky na pevné lékové formy a želatinové kapsle.