Brno získalo evropskou dotaci na památkovou obnovu vily Tugendhat

Brno - Obnova brněnské vily Tugendhat, která je jako jediná česká stavba moderního umění zapsána na seznamu UNESCO, zaplatí z větší části Evropská unie. Téměř devadesát procent finančních nákladů na rekonstrukce získá brněnská radnice, která o dotaci požádala. Přiznaná dotace je přitom vyšší než za kolik nakonec provede rekonstrukci vybraná firma.

Jak k této disproporci došlo, vysvětlil primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD). „Radnice v době uplatnění žádosti odhadovala cenu památkové obnovy na 176 milionů korun. Takzvané způsobilé náklady určili posuzovatelé žádosti na 156 milionů korun a přiznali městu celou částku. Ve výběrovém řízení však vyhrála firma Unistav s cenou 146 milionů korun,“ popsal Macek. Kolik z evropských peněz nakonec Brno vyčerpá, rozhodnou skutečné náklady na rekonstrukci.

Oprava funkcionalistické památky začala na jaře. Podle Macka jde o mimořádně složitou zakázku. Zahrnuje například i laboratorní zkoušky původních materiálů. Kvůli opravě bude vila nejméně dva roky uzavřená.

Bez komentáře: stěhování nábytku z vily Tugendhat (zdroj: ČT24)

Po zrestaurování nebude mít bílou barvu jako nyní, ale světle okrovou. „Vila bude mít barvu, kterou jsme dohledali (jako původní), byla to sedmá omítková exteriérová vrstva,“ uvedla správkyně vily Iveta Černá. Odborníci původní barvu zjistili při mezinárodním průzkumu v letech 2003 až 2006.

Součástí obnovy vily je i revitalizace zahrady. Podle Macka by odtud měly zmizet dřeviny vysázené v posledních desetiletích bez ohledu na původní záměry architekta i ty, které se vysemenily samovolně. Správci vily uvažují i o rozšíření zahrady.

Propojila by se se zahradou kolem Löw-Beerovy vily, kde kdysi žili rodiče Grety Tugendhatové, kteří jí pro stavbu jejího domu poskytli horní část pozemku. Dnes obě zahrady odděluje plot. Löw-Beerovu vilu vlastní kraj, sídlí v ní internát.