Kraj napadá Prostějov za výběr pokut z radarů

Prostějov- Víc starostí než užitku zatím přinášejí Prostějovu radary v jeho ulicích. Místo pasti na neukázněné řidiče se z nich staly terče ostré kritiky. Krajský úřad radnici dlouhodobě kárá za problematické vybírání pokut. Světlo teď má do situace vnést úřad pro ochranu osobních údajů a ministerstvo dopravy.

Jedenáct radarů mělo Prostějovu přinést dopravní klid. Poslední dva roky hlídají všechny důležité dopravní tepny a mají zajistit, že řidiči dodrží všechny předpisy. Místo toho jsou s nimi samé potíže. Hned po nainstalování na ně zaútočili vandalové a trnem v oku jsou i krajským úředníkům - podle nich při jejich používání radnice porušuje zákony.

„Se závěry kontrol jsou seznamovány neúřední osoby neboli lidé, kteří nemají oprávnění nakládat s osobními údaji. Tato kontrola je v pořadí už třetí a všechny mají stejný výsledek,“ informoval mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger. Radary totiž pro město spravuje společnost Czech Radar a právě její zaměstnanci se podle krajských úředníků mají k osobním údajům řidičů -hříšníků dostávat. Kraj už proto kontaktoval úřad pro ochranu osobních údajů a udělené pokuty hromadně ruší.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

„Bylo to vyhodnoceno jako opodstatněné podání, že je třeba se tím zabývat. Navíc, aby vedl správní řízení vlastně soukromý subjekt, je velmi zvláštní a je potřeba se s tím nějak vyrovnat,“ konstatovala mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Podle firmy Czech Radar je to ale nesmysl. Osobní data neopouštějí prostory prostějovské radnice, potažmo městské policie. „Nepředpokládáme ani, že Úřad pro ochranu osobních údajů zjistí něco nezákonného. Nikdo ze společnosti Czech radar totiž nemá přístup k osobním údajům,“ vysvětlila mluvčí společnosti Czech Radar Anna Němcová. 
 
Samotná radnice plánuje, co dál. Už dnes večer se tématem radarů bude zabývat vedení města, zítra se možná dostane na program zastupitelstva. Bližší komentáře ale zatím nikdo podávat nechce.

„Máme stanovisko Krajského úřadu Olomouckého kraje v této věci k dispozici a už se jím zabýváme. Pochopitelně budou ještě nějaká další jednání a zvažujeme další právní kroky,“ řekla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Olomoucký kraj chce navíc o státní dozor nad prostějovskými radary požádat ministerstvo dopravy.