V rožnovském skanzenu zřejmě letos návštěvníci neuvidí práci pily, valchy ani mlýna

Rožnov pod Radhoštěm - Valašské muzeum v přírodě v sobotu otevře opravenou Mlýnskou dolinu. Areál prezentující technickou a řemeslnou zručnost našich předků se rozrostl například o kovárnu či dům lesního rolníka. Přijde však o jednu z největších atrakcí, ukázku práce vodou poháněného mlýna, hamru, valchy či pily. Muzeum nemá souhlas od vlastníků pozemku pod náhonem, aby vodu pouštělo na stroje, řekl dnes ředitel muzea Vítězslav Koukal.

Podle Koukala voda v Mlýnské dolině bude, například rybníky jí budou plné. Ale k tomu, aby ukázalo funkčnost staveb, ji muzeum použít nesmí. Pozemky jsou soukromým majetkem, který podle Koukala vlastník získal na začátku 90. let v restituci. „Udělala se velká chyba, že se náhon vydal. Kdyby tehdejší vedení muzea bylo proti, nebyly by tyto problémy,“ uvedl Koukal. Podle auditora muzea Čeňka Krause muzeum pouštělo do konce loňského roku vodu do svých staveb přes náhon na pozemcích na základě uzavřené nájemní smlouvy.

Majitel pozemků ale předloni zemřel a jeho dědicové smlouvu muzeu k 1. lednu letošního roku vypověděli. „K odběru vody potřebujeme rozhodnutí vodoprávního úřadu odboru životního prostředí v Rožnově pod Radhoštěm. Podali jsme návrh v loňském roce, řízení bylo přerušeno z důvodu doplnění. Jedním z dokumentů, které žádají, je souhlas spoluvlastníků pozemku s užitím jejich pozemku pro braní vody,“ řekl Kraus.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Dodal, že muzeum nadále jedná o odkupu pozemků o výměře přes 2500 metrů čtverečních. Spoluvlastníci již loni učinili nabídku na odkup, který musí schválit ministerstvo financí. „Částka je předmětem kupní smlouvy, pohybuje se v řádu milionů korun,“ přiblížil auditor. „Naděje umírá poslední. Doufám, že do hlavní sezony by to mohlo být vyřešené,“ doplnil ředitel muzea Koukal.

Návštěvníci Mlýnské doliny se od soboty přesto mohou těšit na nové objekty, kovárnu z Horní Lidče, stodolu, která patří k Tomkovu mlýnu, obytný dům lesního rolníka z Trojanovic a na zvoničku z Horní Lidče. Muzeum je za pomoci takzvaných norských fondů dostavělo loni na podzim. Podle Koukala činily náklady kolem 30 milionů korun.

Valašské muzeum v přírodě založili bratři Bohumír a Alois Jaroňkové v roce 1925. Dnes nabízí návštěvníkům více než 60 zpřístupněných objektů s expozicemi, které se nacházejí v Dřevěném městečku, Valašské dědině, Mlýnské dolině a na Pustevnách. Muzeum je příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Vloni tam zavítalo 260.000 lidí, což z muzea dělá druhý nejnavštěvovanější turistický cíl Zlínského kraje.

Vydáno pod