Svatý Hostýn řeší majetkové spory

Svatý Hostýn (Kroměřížsko) – Moravské poutní místo na Svatém Hostýně na Kroměřížsku čekají změny, a to jak baziliku, tak později i celý poutní areál. Snaha správců památek ale naráží na nevyřešené majetkové spory. Po obou stranách schodiště vedoucímu k bazilice totiž stojí prodejní stánky původně zajišťující nejnutnější občerstvení, poutníky bylo zapotřebí uspokojit nejen po stránce duchovní. Stánky, které jsou převážně v osobním vlastnictví, by měly být podle schváleného územního plánu do budoucna zrušeny a nahrazeny novými v klidovém prostoru.

O hostýnskou svatyni se spory sice nevedou, každé větší srocení poutníků však jejímu zdraví spíš přitěžuje. Především v zimě vzlínající vlhkost totiž škodí vzácné výzdobě baziliky. Proto je nutná radikální proměna, v chrámu bude pod repliku historické dlažby instalováno podlahové vytápění. Bazilika bude od října uzavřena. „Hrubá rekonstrukce by se měla stihnout tak, aby na Vánoce a Silvestra mohly proběhnout mše svaté,“ uvedl předseda Matice svatohostýnské Lubomír Vývoda.

Hostýn ale bojuje také s protiklady doby. Na jedné straně nabízí přenosy mší a rezervaci ubytování prostřednictvím internetu, na straně druhé nabízí poutníkům zastaralé zázemí. Problémem jsou zvláště bývalé kramářské boudy, dnes prodejní stánky, jejich stáří je více než 100 let. „Některé ty stánky jsou provozovány k prodeji potravin, chybí tam přívod vody, hygienické zázemí nebo kanalizace,“ vysvětlil místopředseda Matice svatohostýnské Zbyněk Domanský. Majitelka jednoho z prodejních stánků Emílie Vybíralová však namítla: „Všechno mám balené, pro mne to není problém. Vodu mám donesenou, mám vlhčené ubrousky.“

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Územní studie počítá se zbouráním stánků, ty nové mají být kamenodřevěné a hlavně, podle jednoho z návrhů, by měly být přesunuty od schodiště k bazilice mimo poutní trasu. Toto řešení má zastánce, ale i tvrdé odpůrce. „Ruší to cestu, která směřuje k bazilice. Ta má být zdobená zelení, a ne stánky,“ zdůraznil návštěvník Jaroslav Ševčík. Karel Vaculík je však tolerantnější: „Je to tu roky a už jsme na to zvyklí. Spíš nám to vyhovuje.“ Stánkařka Jana Skibinská podotkla: „Stále se říkalo, že se to bude bourat za dva za tři roky, potom se to zase posunulo. Pořád se nic neděje. Je jasné, že pak do toho nikdo z nás nechce vrážet peníze.“

Cena za tuto proměnu Hostýna je vyčíslena na pět až deset milionů korun. Kdo by je měl zaplatit, zatím není zřejmé. Pozemky pod stánky totiž patří Matici svatohostýnské, stánky zase jejich majitelům. A dokud se obě strany nedohodnou, patový stav bude trvat dál.

  • Bazilika Svatý Hostýn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1619/161842.jpg
  • Bazilika Svatý Hostýn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1619/161844.jpg
  • Bazilika Svatý Hostýn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1619/161843.jpg
  • Bazilika Svatý Hostýn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1619/161845.jpg
Vydáno pod