Na kuřimské škole došlo k porušení zákona, tvrdí radní. Řediteli sáhli na odměny

Kuřim - Radní v Kuřimi na Brněnsku snížili řediteli základní školy Tyršova Stanislavu Plchotovi osobní ohodnocení jako trest za to, že údajně na půdě školy s jeho svolením agitovala ČSSD. Vedoucí místní organizace vylepil plakáty zvoucí na zábavný program s logem strany. Podle ředitele bez jeho vědomí. Sociální demokraté porušení školského zákona popírají.

Na plakát s logem ČSSD zvoucí na dětský prvomájový den upozornili ve čtvrtek kuřimskou radnici rodiče dětí. Kvůli obavám, že došlo k porušení zákona, který zakazuje jakoukoli propagaci a činnost politických stran na školách, dnes zasedla mimořádná rada města. „Dospěli jsme k závěru, že byl pravděpodobně porušen školský zákon a rada z toho vyvodila důsledky,“ uvedl starosta Kuřimi Oldřich Štarha (ODS).

Radní snížili řediteli základní školy na tři měsíce osobní ohodnocení o dvacet procent. Jednáním sociálního demokrata Jiřího Koláčka, který je předsedou kuřimských sociálních demokratů a na propagaci akce se podílel, se teprve bude zabývat přestupková komise.

Ředitel uznal chybu. Stal jsem se obětí podvodu, tvrdí

Ředitel základní školy Tyršova Stanislav Plchot uznává svou chybu. Jedním dechem ale dodává, že se stal obětí podvodu. „Přišel pan Koláček a řekl, že tady má sportovní akci pro děcka, s tím že má nějaký letáky. Tak na ty jsem řekl, že ne, že vyhlásím akci. To že tady byl vylepený leták a že se rozdávaly letáky, to jsem se dozvěděl, až se to stalo,“ uvedl ředitel.

Za vedoucího místní organizace strany se rozhodlo hovořit okresní vedení ČSSD. „Rozhodně popíráme to, že se jedná o agitaci a aktivní propagaci politické strany. Uznávám, že to bylo nešťastné, ale domnívám se, že to je uměle nafouknutá kauza,“ míní Zdeněk Dufek (ČSSD).